Můžete koronavirus opravdu chytit z jídla? Známe fakta!
15. 12. 2020 Životní styl
Při probíhající pandemii koronaviru určitě nejednoho z nás napadlo, jestli se kvůli jídlu nakoupeném v supermarketu či objednaném rozvážkou můžeme covid-19 nakazit. Jak to vlastně je? A co případně dělat při nákupech ve velkých obchodech, abychom se covidu vyhnuli?
Koronavirus se šíří hlavně kapénkami
V první řadě je třeba zdůraznit, že experti neznají žádný přímý důkaz přenosu koronaviru z jídla na člověka. To potvrdil profesor a odborník na bezpečnost jídla Univerzity v Severní Karolíně Benjamin Chapman. Stále ještě ale nevíme o koronaviru dostatečné množství informací, abychom byli schopni podchytit všechny cesty jeho šíření. To, co ovšem víme jistě, je fakt, že onemocnění se šíří v zásadě z člověka na člověka, a to při kašlání, mluvení a dalších činnostech, jež umožňují šíření kapénkové infekce. Proto ostatně nosíme roušky v místech, kde je velká koncentrace osob. Ačkoli se koronavirus teoreticky může šířit dotknutím se kontaminovaného povrchu a posléze očí nebo nosu, nejde dle americké CDC o hlavní způsob přenosu. Přesto se doporučuje co nejčastěji si dezinfikovat a umývat ruce.
Mohlo by vás zajímat
Proč je jídlo malým rizikem?
Je víc faktorů, díky kterým je přenos SARS-CoV-2 přes jídlo méně pravděpodobný, i když osoba manipulující s jídlem koronavir má, nebo jsou bacily koronaviru přítomné na jídle. Přísná kritéria pro bezpečnost v potravinářském průmyslu a prevenci různých onemocnění existovala ještě před vypuknutím pandemie. Ti, kdo s potravinami jakkoliv manipulují, si často musejí mýt ruce, povrchy fabrik jsou čištěny dezinfekcí a potraviny se vaří na určitou teplotu, což pravděpodobnost, že bacil na jídle přežije, rapidně snižuje. Dalším faktorem je sám virus. Nedokáže přežít dlouhé týdny na povrchu a pro množení potřebuje hostitele. Na rozdíl od bakterií není schopen přežít v potravinách, tudíž koncentrace viru na kontaminované potravině by s postupem času spíše klesala.
Mohlo by vás zajímat
Tipy na bezpečné nakupování jídla
I když je pravděpodobnost přenosu koronaviru z jídla na člověka spíše nízká, tady je několik kroků pro ještě snížení nebezpečí.
Nákupy v supermarketech:
- Ať už je krize nebo ne, vždy je dobrý nápad nebalené potraviny doma omýt vodou od nečistot
- Rozhodně nemyjte jídlo mýdlem a prostředky na mytí rukou
- Pokud máte obavu z přenosu viru přes obal, po manipulaci s ním si umyjte ruce
- Máte-li máte obavu z přenosu přímo z potravin, můžete je na 3 minuty povařit na 149°C, což výrazně sníží koncentraci částic kteréhokoliv viru
Mohlo by vás zajímat
Jídlo z rzovozů a výdejních okének:
- Jídlo připravené v restauracích je samo o sobě velmi malým rizikem, protože zaměstnanci restaurací musejí dodržovat přísná hygienická kritéria. Přesto opatrnosti není nikdy dost a mytím rukou po manipulaci s obaly nic nezkazíte. Většina gastro podniků v dnešní době velmi apeluje na zaměstnance s příznaky, aby zůstali doma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomeranče jsou kříženci mandarinky a pomela. Díky Maurům je známe už tisíc let
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19