Gulášovka jako od maminky! 3 recepty na hutné zimní povléky, které zahřejí
21. 1. 2021 Vaření
Polévka je grunt! A obzvlášť v zimě, kdy se člověk prostě potřebuje nejen dobře najíst, ale také pořádně zahřát. Vybrali jsme naše oblíbené recepty na tři hutné polévky, které máme rádi a ve studených měsících na ně nedáme dopustit. Zkusíte je také?
Krémová kuřecí
Co budeme potřebovat:
- 10 kuřecích krků, 8 kuřecích křídel nebo kuřecí skelet
- 1,5 litru vody
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 malou a 1 velkou cibuli
- 1 menší celer (nebo půlku většího)
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 2 stroužky česneku
- 100 gramů másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 mililitrů smetany, alespoň 30%
- petrželovou nať
- sůl a pepř
Postup: Základem vydatné kuřecí polévky je samozřejmě vývar. Ten připravíme tak, že do hrnce nalijeme vodu, přidáme kuřecí krky, křídla nebo skelet, jeden stroužek česneku, očištěnou mrkev, petržel a celer a oloupanou a přepůlenou menší cibuli. Dále přidáme celý pepř a koření. Kuřecí vývar se dělá zhruba 2 hodiny. Když je hotový, vyndáme z něj všechno - kosti, zeleninu a koření. Z kostí obereme maso, zeleninu nakrájíme na malé kostičky (obojí později přidáme do hotové polévky).
Ve druhém hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme druhou, nadrobno nakrájenou cibuli, druhý stroužek česneku a necháme zesklovatět. Poté zaprášíme moukou a promícháme. Přilijeme hotový vývar, opět promícháme, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu, opět promícháme, plamen zesílíme a vaříme asi 5 minut. Pak polévku odstavíme a buď ji rozmixujeme tyčovým mixérem, nebo přecedíme přes plátno. Dochutíme solí a mletým pepřem. Přidáme obrané maso a nakrájenou zeleninu, aby se obojí v polévce hezky prohřálo. Na talíři můžeme do polévky přidat nasekanou petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá gulášová
Co budeme potřebovat:
- 200 gramů libového hovězího výřezu
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 - 2 střední brambory
- 1 střední cibuli
- 2 lžíce (30 gramů) sádla nebo másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžičku pálivé papriky
- špetku kmínu
- špetku majoránky
- sůl a pepř
Postup: Hovězí vývar připravíme podobně jako ten kuřecí, ale pokud ho chceme využít jen k přípravě gulášovky, nemusíme do něj dávat kořenovou zeleninu. Potřebujeme na něj alespoň kilo hovězího masa a kostí. Nám se nejlépe osvědčilo dělat ho z masitých hovězích žeber, ale používá se třeba i oháňka nebo morková kost. Zároveň je dobré vařit jej alespoň 3 hodiny, aby byl opravdu silný a dobrý. A nezapomínáme při vaření sbírat pěnu!
Když máme dobrý a silný vývar, je pak gulášová polévka sama o sobě celkem snadná. V hrnci rozpustíme jednu lžíci sádla nebo másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji zpěnit, pak přidáme hotové pokrájené nebo natrhané maso (to, které si obereme z kostí z vývaru). Pak ho zasypeme sladkou i pálivou paprikou a ihned zalijeme polovinou vývaru (500 ml). Stáhneme plamen na minimum. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku tak, že v něm rozehřejme zbytek tuku, zasypeme jej moukou, rozmícháme, zalijeme zbytkem vývaru a opět mícháme - pořádně, aby nám nevznikly žmolky. Tuto směs přilijeme do prvního hrnce s masem. Přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Přivedeme k varu a poté polévku vaříme asi 15 minut nebo do změknutí brambor. Občas promícháme.
Mohlo by vás zajímat
Bramboračka jako od babičky
Co budeme potřebovat:
- 4 velké brambory
- 1 malá cibule
- 2 mrkve
- 1 malý nebo 1/2 velkého celeru
- 2 hrsti sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce (30 gramů) másla
- 2 lžíce hladké mouky
- špetka mletého kmínu
- 4 bobkové listy
- 1/2 hrsti čerstvé nebo jedna lžíce sušené majoránky
- sůl a mletý pepř
Postup: Sušené houby je dobré na chvíli namočit, aby změkly. Dáme je do cca litru horké vody a necháme stát asi 20 minut. Pak se můžeme pustit do bramboračky. V hrnci rozhřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a orestujeme. Zalijeme trochou vody a rozmícháme do hladka. Poté do hrnce přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Dále do hrnce přijdou oloupané a na kostičky nakrájené brambory, očištěná a nakrájená zelenina, bobkový list, utřený nebo prolisovaný česnek a kmín. Osolíme a opepříme a vaříme cca 20 minut - dokud brambory i zelenina nezměknou. Občas promícháme. Asi 5 minut před koncem vaření přidáme sušenou majoránku. Pokud používáme čerstvou majoránku, nasekáme ji a polévku jí dochutíme a dozdobíme až na talíři. Podáváme s chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17