Mýty vs. fakta: Proč máme pít sklenku červeného vína denně pro zdraví?
11. 2. 2021 Životní styl
Určitě už jste někdy slyšeli, že sklenička dobrého červeného vína denně je zdraví prospěšná, zaručuje pohodu, mladistvý vzhled a dlouhověkost. Zároveň je ale známo, že pít každý den alkohol zrovna dvakrát dobré není. Jak to tedy doopravdy je s tím červeným?
Červené víno každý den?
Pravděpodobně už jste někdy slyšeli, že dopřát si každý den sklenku dobrého červeného vína je zdravé. Je to ale skutečně tak? Pít alkohol každý den přece není ideální. Jenže ono je něco jiného vyžahnout každý den pět piv a dát si decku lahodného a kvalitního moku, který obsahuje řadu prospěšných látek v čele s důležitým vitamínem P. Právě kvůli němu bychom se červenému skutečně neměli vyhýbat, ale samozřejmě platí, že všeho s mírou.
Mohlo by vás zajímat
Označení vitamín P ve skutečnosti skrývá celý soubor látek zvaných flavonoidy (také bioflavonoidy). Patří k nim asi šedesát látek, které mají obzvlášť kladný vliv na cévy, žilní stěny a celý náš kardiovaskulární systém. Rovněž jsou to silné antioxidanty. Patří k nim nejznáměji rutin a citrín, ale dále také třeba hesperin, hesperidin, eriodictyol či quercetin.
Vitamín P v těle zpevňuje cévní stěny a zajišťuje propustnost vlásečnic. Jeho dostatek tedy pomáhá těm, kteří trpí na křečové žíly na končetinách, bércové vředy či na nepříjemné hemeroidy. Vitamín P dále snižuje krvácení dásní a pomáhá s jejich hojením, tlumí návaly horka u žen v přechodu a snižuje tvorbu modřin a podlitin. Hodně flavonoidů se řadí mezi antioxidanty, proto vitamín P pomáhá předcházet infekcím a především mnohonásobně zvyšuje účinnost vitamínu C.
Mohlo by vás zajímat
Kde jinde najít vitamín P?
Právě červené víno obsahuje nejvýraznější množství flavonoidů, pokud ale nechcete nebo nemůžete pít alkohol, případně vám červené nechutná, nezoufejte. Bioflavonoidy najdete i v jiných potravinách, takže se nemusíte spoléhat jen na doplňky stravy z lékárny. Určitě vás potěší, že řadu bioflavonoidů v sobě kromě vína má i kakao - takže ano, tu luxusní tabulku vysokoprocentní čokolády, co si šetříte ve spíži na horší časy, určitě můžete otevřít.
Mohlo by vás zajímat
Třeba zmiňovaný rutin nalezneme také v borůvkách - jednom z nejpopulárnějších jedlých antioxidantů. Vhodné jsou ale i maliny a ostružiny, dále lékořice, granátové jablko, černý rybíz, olivy a olivový olej, rajčata či černý rybíz. Velké množství flavonoidů obsahují plody černého jeřábu, které se sice nejí, ale z jejich sušené formy si můžete připravit zdravý čaj. Dokonce se z nich vyrábí i víno, po kterém se můžete poptat v nejbližším obchodě se zdravou výživou.
A až si příště budete dávat pomeranč nebo grep, zatněte zuby a snězte citrus i s blankami mezi měsíčky a tou nahořklou bílou slupkou, která se nachází pod kůrou. Právě v těchto částech se totiž skrývá nejvíce již uvedeného citrínu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak svařit červené víno: Tradiční svařák nesmí nikdy vřít, víno jen zahříváme
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Mýty vs. fakta: Opravdu je nutné a zdravé vypít tři litry denně?
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami