Jak by měly jíst ženy po čtyřicítce? Hlavně nezapomínat na tyto zásadní živiny
8. 3. 2021 Životní styl
Čtyřicítka fuč, klimakterium na krku a tělo nemá sebemenší chuť dělat kompromisy a odpouštět různé stravovací prohřešky. Jestli jste si až do teď, milé dámy, nezvykly na fit stravování, začněte co nejdříve, jinak se na vás začnou kila doslova lepit, a to nechce žádná z nás. Jde ale o víc než štíhlou postavu - o vaše zdravý.
Chce to řád
Ať se vám to líbí, nebo ne, po čtyřicítce je doslova nezbytný pravidelný stravovací řád a pohyb. Důvod toho se jmenuje metabolismus. Ten totiž s přibývajícím věkem zpomaluje a nezvládá zpracovávat to, co ještě před pár lety hravě zvládnul. Výsledkem pak často bývá nehezké a hlavně nezdravé přibývání na váze. Proto je nutné začít přistupovat k jídlu jinak. Především rozumně plánovat a vybírat kvalitní suroviny, jež nám poskytnou vlákninu, vitamíny, minerály a další živiny v přirozené podobě.
Jezte více, ale méně
To zní sice na první pohled divně, ale rozhodně to neznamená jíst jedno jídlo denně. Naopak; chce to častější porce, které ovšem budou mít méně kalorií. Proto stravování 3x denně klidně můžete přerozdělit na 5 jídel za den, samozřejmě bez navýšení energetického příjmu. Do jídelníčku zařaďte komplexní sacharidy, tedy luštěniny a celozrnné pečivo, přidejte zeleninu a ovoce. Ovoce je ovšem nutné jíst hlavně v dopoledních hodinách, protože je přirozeně sladké a poskytuje tělu další energii.
Mohlo by vás zajímat
Nezbytné bílkoviny
Jestli vám až dosud nic neříkaly jogurty, tvrdé sýry, tvaroh nebo ryby, začněte si zvykat. Po čtyřicítce je totiž třeba doplňovat bílkoviny, které představují důležitý prvek pro stavbu svalové hmoty, a ta přirozeně ubývá. Vápník je nezbytný kvůli osteoporóze, která v tomto věku už klepe na dveře. Možná vás to překvapí, ale kromě mléčných výrobků ho najdete třeba v máku, a ne zrovna málo. Vhodným zdrojem jsou i vejce nebo luštěniny.
Mohlo by vás zajímat
Není tuk jako tuk
Pečený bůček je sice velká dobrota, ale obsahuje živočišné tuky, což je v tomto věku nežádoucí. A to samé platí i o uzeninách. Nic se nestane, pokud si je dáte jednou za čas a pouze v porci malé chuťovky, ale z běžného jídelníčku by živočišné tuky rozhodně měly zmizet. Nahraďte je rostlinnými, zejména olivovým nebo řepkovým olejem. Zdravé tuky se skrývají i v mořských rybách jako je tuňák, losos nebo makrela. A velkou zásobárnou jsou i ořechy a semínka.
Mohlo by vás zajímat
Nezapomínejte na pitný režim
Kromě stravování je třeba věnovat pozornost i pitnému režimu. Ten je totiž velmi důležitý například pro správné trávení, které bývá v tomto věku již zpomalené. Doporučují se přibližně dva litry tekutin denně. Z toho by měla tvořit dvě třetiny čistá neperlivá voda, zbytek bylinkové čaje a minerálky.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí