Hříšně dobrý koláč Banofee: Anglický dezert s karamelem vznikl v kuchyni hladových mnichů
20. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Jen si to zkuste představit: souhra křupavého těsta je doplněná karamelem, banány a šlehačkou. Také se vám sbíhají sliny? No jistě, koláč Banoffee totiž dostane každého. Kombinace surovin v nepečeném dezertu je prostě geniální.
Kávové začátky
Koláč Banofee nebyl vynalezen, ale postupně se vyvinul. Na začátku byl totiž kávovo-karamelový koláč s názvem Blum's Coffee Toffee Pie. Jenže jeho příprava byla tak náročná, že se tento dezert někdy nepovedl ani zkušeným profíkům. Bylo totiž potřeba uvařit z cukru, másla a smetany hustou karamelovou hmotu. Ta nesměla být ani tuhá jak beton a ani téct jako omáčka. Bylo potřeba, aby na koláči držela podobně jako krém. Když se to povedlo, navrstvila se karamelová hmota na sušenkový korpus a dochutila šlehačkou s kávovou příchutí. Luxusní moučník! Ovšem jen když to vyšlo… což bylo málokdy. Kuchaři a cukráři se proto snažili vymyslet nějaký zlepšovák. Nakonec to dokázali.
Mohlo by vás zajímat
Hladoví mniši
Zásluhu na aktuální podobě koláče mají podle britského deníku Independent dvojice Nigel Mackenzie a Ian Dowding. První byl majitel a druhý šéfkuchař podniku v Jevingtonu ve východním Sussexu v Anglii. Právě tam koupili v roce 1968 novomanželé Nigel Mackenzie a jeho žena Sue Kenricková čajovnu v budově ze 16. století, kde dříve žili mniši. Šest měsíců prostor renovovali, až jej nakonec přestavěli na módní restauraci s názvem The Hungry Monk (Hladoví mniši). Nigel Mackenzie byl jako majitel restaurace přísný a chtěl od svých lidí to nejlepší. Nevyhovovala mu dosavadní verze kávového koláče s „nespolehlivým“ karamelovým krémem, a tak společně s šéfkuchařem Ian Dowdingem přemýšleli, co s tím.
Mohlo by vás zajímat
Nejdříve přišli na to, že skvělý karamel vytvoří několikahodinovým vařením neotevřené plechovky kondenzovaného mléka. Ale to jim nestačilo. Chtěli jej ještě zkombinovat s ovocem. Jablka šla, mandarinky vůbec ne, ale když ochutnali spojení s banánem, Banoffee byl na světě! A byl to právě Nigel, kdo vymyslel slovo Banoffee jako kombinaci a zkratku slabik v ingrediencích ze slova banana a slova toffee, což znamená banán a karamel. Měl to být jen dočasný název, ale ujal se tak dobře, že se slovo banoffi nakonec dokonce zapsalo do Oxfordského slovníku angličtiny, jak na svém webu IanDowding.co.uk píše sám spoluautor receptu.
Anglický koláč v Americe
Recept na tuhle luxusní delikatesu byl publikován v knize The Deeper Secrets of the Hungry Monk v roce 1974 a poté znovu přetištěn v kuchařce In Heaven with The Hungry Monk z roku 1997. Převzala jej postupně řada dalších restaurací po celém světě a některé supermarkety v USA jej dokonce začaly prodávat jako „americký“ koláč. Od té doby uplynulo mnoho let, a tak dnes už seženete zmrzlinu Banoffee, sušenky, čokoládu a další cukroviny s kombinací karamelu, banánu a šlehačky. Ale úplně nejlepší pořád je udělat si původní moučník Banoffee doma.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
26. 5. 2021 10:25