Autentická chuť Afriky: Uvařte si pravý tuniský kuskus podle tradičního receptu
1. 6. 2021 Vaření
Kuskus je oblíbená základní surovina pro výrobu salátů, jsme ale zvyklí jíst jej také jako přílohu. V evropském prostředí má však jeho příprava často jednu vadu; výsledek je, slovy Zdeňka Pohlreicha, suchý jak cesta. Proto kuskus někteří lidé odmítají - a je to škoda! Dá se totiž uvařit mnohem lépe; zkuste to podle tradičního tuniského receptu.
Krupice z pšenice
Kuskus, couscous neboli cous cous, je slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Podobně jako u nás brambory je kuskus v severní Africe základem tamní kuchyně. Zároveň se tam slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také hlavní chod – asi jako u nás svíčková může znamenat jak druh masa, tak typickou omáčku se šesti. Kuskus se ale v severní Africe připravuje jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Nezalévá se horkou vodou, nýbrž dlouho napařuje ve speciálním hrnci, takzvaném kuskusiéru. Ten se skládá ze dvou nádob. Ve spodní se vaří omáčka s kořením, masem a zeleninou a nad ní se napařuje kuskus. Díky tomu krupice nabobtná a krásně přijme vůni omáčky. Vzhledem k tomu, že u nás speciální hrnec není běžnou výbavou domácnosti, naučíme vás, jak se dělá kuskus dobře i počesku. Hlavní na celém jídle je totiž stejně omáčka.
Jak na to
Tuniský kuskus jako hlavní jídlo se dělá buď s jehněčím masem nebo s kuřecím, případně s rybou. Základní omáčka je ale ve všech třech případech stejná. Potřebujete na ni 1 až 2 cibule, olivový olej, sůl, speciální směs koření ras el hanout, kurkumu, kvalitní rajský protlak, harissu, asi 3 středně velké mrkve, 4 brambory, 1 petržel, 1 cuketu, půlku dýně Hokkaidó, 4 podlouhlé tmavě zelené papriky (z toho jedna by měla být pálivá) a cizrnu. Postupujte tak, že cibulku oloupete, nasekáte nadrobno a opražíte na oleji dozlatova. Pak přisypte koření ras el hanout (asi lžíci) a kurkumu (2 lžičky), lehce osmahněte a přidejte 5 lžic protlaku a očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu (kromě cukety a paprik, ty přijdou na řadu až později).
Mohlo by vás zajímat
Vše podlijte vodou nebo vývarem a společně poduste. Asi po půl hodince přidejte ke kořenové zelenině taky papriky a cuketu. Papriky se vaří v omáčce v celku. Pokud do omáčky dáváte maso, pak u jehněčího jej přidejte na kořeněný cibulový základ hned, podlijte vodou a duste asi hodinu a až pak přidejte zeleninu. Pokud vaříte kuskus s kuřecím, dejte jej dusit rovnou společně se zeleninou. V případě verze s rybou omáčku vařte zvlášť a rybu osmažte samostatně. Omáčku v závěru vaření dochuťte trochou harissy a přidejte do ní cizrnu z konzervy. Jakmile je omáčka hotová, udělejte si přílohový kuskus.
Kuskus
Suchý kuskus osolte a pokapejte olivovým olejem. Dobře promíchejte. Poté kuskus zalijte ¾ množstvím vroucí vody, než je uvedeno na obalu. Zakryjte a nechte nabobtnat asi 5 minut. Následně ke kuskusu přidejte část omáčky (bez zeleniny a masa) a opět dobře promíchejte. Máte hotovo! Kuskus podávejte v hlubokém talíři obložený zeleninou a masem a přelitý omáčkou. Tahle verze je šťavnatá, zdravá, velmi sytá, a když uberete harissu, bude tenhle kuskus chutnat i dětem. V Tunisku se tradičně kuskus jako hlavní jídlo servíruje v jedné velké míse, která se postaví doprostřed stolu. Celá rodina se sejde kolem a každý si nabírá podle chuti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uvařit dokonalý kuskus. Pojďte si výbornou přílohu připravit s námi podle videa
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty vs. fakta: Základem hubnutí je nejíst přílohy. Nebo je to jinak?
Kuskus máme hotový rychle, snadno a chutně. Jak ho připravit podle sedmi nejoblíbenějších receptů
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře
2. 6. 2022 21:57