Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
10. 11. 2021 Vaření
Na Slovensku lokše, na Moravě patenty, kolem Kyjova laty… Zdánlivě obyčejné bramborové placky můžete najít pod různými názvy. Ale jedna věc všechny spojuje: jde o fantastickou dobrotu, která má v kuchyni hodně využití.
Českoslovenká delikatesa
Lokše, krajově také laty, nebo přesňáky, rumpále, patenty či vuokše označují druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Lokše se dělají z brambor uvařených ve slupce, které se nejdříve nechají řádně vychladnout a pak se najemno nastrouhají a smíchají s moukou a trochou soli. V některých receptech se přidává také vajíčko. Dominantní surovinou ale vždy zůstávají brambory. V poměru k mouce by jich mělo být zhruba 3-5x více. Právě tento poměr brambor a mouky činí placky vláčné a měkké. Pokud je mouky více, s těstem se sice lépe pracuje, ale placky jsou pak po upečení tvrdé.
Mohlo by vás zajímat
Správný postup
Chcete-li si připravit lokše či patenty podle vzoru našich babiček, dodržujte jejich pracovní a léty prověřený postup. Ten spočívá, kromě dobrého receptu, také v několika krocích, které by se neměly opomenout. Tím prvním je, uvařit si brambory ve slupce dopředu, aby stihly hezky vychladnout a dobře se s nimi pracovalo. Takže ideálně několik hodin, nebo i den, předem. Dalším důležitým krokem je pracovat s těstem rychle. Jakmile smícháte najemno nastrouhané brambory a mouku se solí, je potřeba si pospíšit. Bramborová těsta s obsahem soli mají tendenci rychle řídnout. Svádí to pak k tomu přidávat více mouky, ale to je špatně. Placky by po upečení byly tvrdé, jak už jsme si psali výše. Proto, děláte-li placek více, zadělávejte těsto raději postupně a placky vyvalujte dotenka. No a konečně třetím zásadním bodem je péct placky na rozpálené, ale suché pánvi, nebo na plotně. Lokše či patenty se mastí až po upečení, a to nejlépe husím či kachním sádlem a uchovávají se přikryté, aby zůstaly hezky vláčné.
Co s nimi v kuchyni
Je málo tak dobrých a tak univerzálně použitelných jídel jako jsou právě lokše. Na Slovensku je asi nejoblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou husím sádlem a podávají se jako příloha k pečené Svatomartinské huse nebo se přikusují k polévce, případně se plní kysaným zelím či mletým masem. Na Moravě jsou pro změnu oblíbené lokše neboli patenty nasladko. Tradičně se potírají povidly, sypou mákem a cukrem a polévají rozpuštěným máslem. Ovšem tím možnosti zdaleka nekončí. Lokše můžete použít klidně jako slanou přílohu kdykoliv, když byste jinak použili knedlíky, třeba k pečenému bůčku se zelím nebo ke kachně. Placky se také dají plnit jako palačinky, a to naslano i nasladko, buď škvarky, zelím a uzeninou, nebo dušeným mletým masem, případně naopak tvarohem a ovocem, třeba podušenými švestkami. Do lokší můžete zkusit dát i podušené houby, trhané maso nebo je podávat k polévce. Hotové neplněné lokše se dají i zamrazit. v takovém případě proložte každou placku pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily, a zamrazte je v jednom sáčku. Poté odebírejte podle potřeby. Nejlepší jsou ovšem lokše či patenty samozřejmě čerstvé. A jelikož jsou tak dobré, ke zmrazení stejně většinou nic nezbude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
20. 9. 2021 16:23