Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně?
6. 10. 2021 Domácnost
Zatoužili jste po nové kuchyni, v níž byste měli veškeré kulinářské potřeby na dosah ruky? Přečtěte si, čemu byste měli věnovat pozornost, abyste v jejích prostorách našli všechno, bez čeho se při vaření neobejdete, a aby se z kuchyně stala opravdová chlouba vaší domácnosti.
Ať už se pustíte do náročných úprav sami, nebo si pozvete na pomoc bytového architekta a řemeslníky, je dobré si ujasnit, jaké nároky by měla vaše nová, vysněná kuchyň splňovat. Na co je potřeba si dát obzvlášť pozor?
1. Praktické uspořádání kuchyňského vybavení
Úschovna potravin, dřez a sporák (nebo varná deska a samostatná trouba) – to jsou středobody každé kuchyně. Proto dbejte na to, aby vzdálenosti mezi nimi byly co nejkratší, ušetříte si tak spoustu běhání po místnosti a většinu důležitých přísad budete mít během vaření na dosah ruky.
2. Prostorná kuchyňská linka
Nemáte-li doma prostoru nazbyt, vsadíte nejspíš na menší lineární kuchyňskou linku, zatímco v rozměrnější místnosti se bude lépe vyjímat linka ve tvaru písmene L nebo U. Její délku a tvar vybírejte také s ohledem na počet menších přístrojů, které v kuchyni běžně využíváte (varná konvice, toustovač nebo kávovar vyžadují značné množství místa, navíc je potřeba v bezprostřední blízkosti pracovní desky zřídit zásuvky pro jejich připojení do sítě).
Pokud se rozhodnete pro vestavěné spotřebiče, zabudované přímo do kuchyňské linky, získáte v kuchyni volnou plochu navíc, ale musíte si vystačit s menší kapacitou úložných prostor uvnitř linky. Proto nejdříve vyřešte rozmístění dolních skříněk a teprve poté zvažte, kolik skříněk budete potřebovat nad linkou. Nakreslete si podrobné schéma, a plánování vytoužené kuchyně si výrazně usnadníte.
3. Spotřebiče, které uspokojí i náročného kuchaře
Rekonstrukce kuchyně je ideální příležitostí k výměně starých a neúsporných spotřebičů za nové. Nejprve vezměte v potaz jejich rozložení v kuchyni: myčku je nejlepší nainstalovat co nejblíže dřezu, abyste do ní mohli pohodlně vkládat špinavé nádobí, troubu zase umístěte do obslužné výšky (asi 80 cm nad zemí), bude se vám pak lépe manipulovat například s rozpáleným plechem.
Spotřebiče budete využívat prakticky denně, proto na nich nešetřete více, než musíte. Chcete-li mít kuchyň jako z časopisu, zkontrolujte s předstihem svůj běžný účet, zda na něm máte dostatek financí. Zejména pokud se u vaší plotny bude ohánět zkušený kulinář, který si při vaření potrpí na špičkové vybavení a prvotřídní suroviny, počítejte raději s většími výdaji za celkovou rekonstrukci.
Pamatujte: I kuchyň je investicí do budoucna
Kuchyňské prostory jsou nedílnou součástí domu, a jestliže si dáte na jejich výbavě záležet, počáteční výdaje se vám v dalších letech bohatě vrátí – třeba v podobě lahodných pokrmů, které vám drahá polovička naservíruje po večerním příchodu z práce.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na jaké pánvi smažit bramboráky? Správná volba je důležitější, než by se mohlo zdát
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Pět znamení horoskopu, která jsou omáčkovými mistry: Raci uvaří nejlepší koprovku, Býci zase svíčkovou