Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
22. 10. 2021 Vaření
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i nasytit? Ideální volbou je boršč, hustá polévka se spoustou masa i zeleniny. Uvařte jí doslova „kotel“ a pak si už můžete užívat s rodinou u společně prostřeného stolu.
Původ neznámý
Jak už jsme psali v našem článku dříve, kdo a kdy poprvé vymyslel boršč, to se jistě neví. S největší pravděpodobností ale tahle polévka vznikla mezi 5. až 9. stoletím našeho letopočtu na dnešní Ukrajině, jak uvádí folklorista Nikolaj Burlakov v knize The world of Russian borsch: Explorations of memory, people, history, cookbooks & recipes. Tehdy to byl ale jednoduchý vývar z hovězího či kuřecího masa, který se vařil s rostlinou, bolševníkem obecným, a přidávaly se do něj i vaječné žloutky a mouka. Později se boršč rozšířil do Polska a Běloruska a v 17. století polévku tehdejší šlechtici obohatili o řadu nových ingrediencí. Když v roce 1682 vyšla nejstarší polská kuchařská kniha Compendium ferculorum od šéfkuchaře Stanislawa Czernieckiho, obsahovala už dokonce několik receptů na boršč. V těch se poprvé objevil také tzv. kysel, neboli fermentovaná směs vody, ovesných vloček a ječmenné nebo žitné mouky. Případně se místo něj používal kvas, tedy fermentovaný nápoj z žitného chleba.
Mohlo by vás zajímat
Krok k vylepšení boršče ale udělalo zelí, které polévce dodalo sladší chuť. Někdy v té době se do polévky začaly přidávat také řepa, mrkev a další druhy zeleniny, které byly zrovna po ruce. Dnes tedy existuje mnoho variací této polévky a některé jsou i bezmasé. Ovšem, nejoblíbenější verze boršče počítá nejméně se dvěma druhy masa, řepou, mrkví a zelím. Zkuste si uvařit právě takovou dobrotu podle tipu foodblogerky Šárky Adámkové, známé jako Holka u plotny, která nám poskytla svůj recept. Samozřejmě se ale řiďte svou chutí a boršč si přizpůsobte, jak uznáte za vhodné.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Na vydatný boršč budete potřebovat: 800 g hovězího na polévku (směs kostí a masa), 600 g vepřové plece, 500 g uzených vepřových žeber, sůl, celý pepř, bobkový list, 3 větší mrkve, 2 větší petržele, ½ bulvy celeru, ½ menší hlávky bílého zelí, ½ kg předvařené řepy, 4 rajčata, 1 cibuli, trochu oleje, 4 vrchovaté lžíce rajského protlaku, kysanou smetanu a čerstvý kopr k podávání (nemusí být).
Postupujte následovně:
1) Vepřovou plec zbavte tučnějších částí a dejte do vody spolu s hovězím a uzeným masem. Osolte, přidejte jednu očištěnou a pokrájenou mrkev, jednu očištěnou a pokrájenou petržel, kousek oloupaného celeru a celý pepř a bobkový list. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte pomalým táhnutím do změknutí masa. Vepřové bude nejdřív, tak je můžeme vytáhnout a odložit bokem. Nakonec vše sceďte, maso oberte a nakrájejte na kousky o velikosti soust.
2) Zbylou kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky, stejně jako řepu a zelí (to můžete nakrouhat nahrubo). Omyjte rajčata, zbavte je „bubáka“ a nakrájejte taky na kostičky. V hrnci na rozehřátém oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte kořenovou zeleninu a krátce opečte.
3) Zalijte scezeným vývarem, přidejte zelí, řepu, rajčata, protlak a maso. Společně provařte a podle potřeby dochuťte solí. Někdy se dává i cukr a ocet, ale v této sestavě to nebude potřeba, polévka bude slano-sladko-kyselá i tak. Servírujte s kysanou smetanou a snítkou kopru. Kdo nechce, kopr vynechá. K polévce můžete také podávat chléb. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Polévky plné zeleniny: Uvařte si s námi francouzskou cibulačku nebo ruský boršč
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Válka o polévku aneb Když se hádají dva státy, milovníci boršče se jenom smějí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19