Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
19. 4. 2022 Vaření
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny. Stejně jako byl chudý tento kraj, byla tak prostá i místní kuchyně. I když se nijak extra nelišila od dalších staročeských pokrmů, ty místní byly výjimečné svými názvy. Maltošny vypadaly trochy jak závin, jejich součástí však byly kromě jablek brambory.
Na Chodsku se jedly maltošny, ale i báč nebo rýpl
Západočeské Chodsko je kraj s bohatou lidovou tradicí, nazdobenými pestrobarevnými kroji a kuchyní částečně inspirovanou sousedícím Bavorskem. Vzhledem k tomu, že horní Chodsko bylo chudým podhorským krajem, vařila se tu jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí a kyselého mléka. V oblibě tu měli třeba rýpl, toč, báč, mětánky, bacán nebo také maltošny.
Mohlo by vás zajímat
Maltošny jen z brambor a jablek
Maltošnám se někdy říká také maltašky, přičemž tento trochu zvláštní název pravděpodobně pochází z německého Maultasche. Tak se v Německu říká speciálním větším těstovinovým taštičkám připomínajícím ravioly, které se podávají buď samotné jen s máslem nebo ve vývaru. Sestávají se z těch nejobyčejnějších surovin, které byly k dispozici i v té nejchudší chalupě – brambor a jablek. Trochu tak vypadají jako klasický závin, jen těsto je jiné. Připravuje se totiž z vařených brambor nastrouhaných najemno, které se smíchají s moukou tak, aby vzniklo těsto. To se pak plní náplní z jablek smíchaných s cukrem, kterou ještě můžete dochutit skořicí jako u klasického závinu.
Maltošny se připravují na několik způsobů
Pokud byste si chtěli maltošny, připravit, zkuste to podle originálního receptu z Chodska. Budete potřebovat: 750 g den předem vařených brambor, 1 vejce, sůl, 500 g polohrubé mouky, 400 g oloupaných nastrouhaných jablek, cukr podle chuti, trochu skořice.
Postup: Oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, mouku, sůl a vypracujte těsto. Těsto se pak buď rozválí na dva pláty, jeden se položí na dno formy, na něj se nanesou nastrouhaná jablka a ty se pak zkaryjí druhým plátem těsta. Může se také udělat jen jedna placka, do níž se zabalí náplň z jablek. Někdy se maltošny smaží. V tom případě se vytvoří menší placičky, do nich se zabalí jablka s cukrem, pak se vytvoří taštičky, které se smaží na rozehřátém oleji dozlatova. Hotové maltošny nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Výborné jsou maltošny i naslano
Jako maltošny se občas označoval klasický závin nebo spíš malé štrúdlíčky z těsta podobného tomu listovému nebo taženému. Zcela v souladu s tradicemi pak můžete do jablek přidat ořechy a rozinky. Maltošny se občas připravovaly i naslano. V tom případě se plnily zelím v kombinace s na kostičky nakrájeným uzeným masem.
Zdroj informací:
Nejdl, J.: Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí.
Plzeň.rozhlas.cz
Korpus.cz/mapka
Cuni.cz
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená