Co víme o mrkvi
12. 1. 2009 Vaření
V mladší době kamenné se pěstovala mrkev jako hospodářská a užitková rostlina. Archeologové to doložili nálezem zbytků mrkve společně s obilkami pšenic.
Rostlina se nejdříve využíval v medicině. Sbíraly se její plody, dvounažky, které obsahují silice s protihlístovým účinkem. Dále se používal kořen, který svými pektinovými látkami reguloval poruchy stolice. Myslím, že se toto využívá i dnes.
Pěstovala se nejprve mrkev planá, které se říkalo mrkvous, po staročesku mrkvice. Má světlejší barvu – bělavou, nažloutlou – a jsou tenčí. Jinak mají stejnou vůni. Tato mrkev se pěstuje téměř v celé Evropě, Asii a severní Africe.
Území dnešního Afghánistán je považováno za zemi, kde se mrkev začala vyvíjet. Někdo se přiklání ale ke středozemním civilizacím. Odtud se pěstování mrkve začalo rozšiřovat do světa. Na začátku 17. století ji znali po celé Evropě.
Na konci 16. století se zvýšilo pěstování mrkve na našem území. V lidových zvycích a obyčejích je zmínka o tom, že ve městě Polná se pěstuje mrkev od roku 1597 a stala se součástí lidových oslav.
Mrkev patří mezi nejdostupnější zeleninu, je zdrojem vitaminu A, karotenu. Mrkve pěstované v Evropě mají karotenu hodně a mají krásnou červenooranžovou barvu. Zatímco mrkve pěstované v Asii jsou bělejší a mají málo karotenu.
Zajímavé, že třeba mrkve belgické jsou nazelenalé, francouzské nažloutlé, indické nafialovělé. Mrkve mají rovněž i různé tvary. Například krátce válcovitý, kónický, téměř kulovitý.
Karotka je název pro ranou mrkev, kterou v obchodě zakoupíme i s natí. Pozdnější se říká mrkev.
Mrkev obecná je miříkovitá dvouletá rostlina, která v prvním roce vytváří zdužnatělý kořen. Obsahuje karoten, vitamíny řady B a PP, nerostné látky, cukry, bílkoviny, pektinové látky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup