Pečeme s Ivou: Výborné domácí kaiserky voní máslem a snadno se připravují
9. 6. 2022 Vaření
Milujete housky nebo kaiserky z obchodu? Když na ně někdy dostanete chuť a už bude zavřeno, upečte si je doma. Příprava je velice snadná a výsledek fantastický.
Když pekařka promluví...
Mám moc ráda rozmanitě tvarované pečivo. Proto mám při ruce několik různě tvarovaných raznic, na kaiserky i raženky. Práce s nimi je snadná, pečivo vytvarované rychle a všechny kousky stejné. Stačí jen vybrat těsto, ze kterého budete péct, a můžete také začít!
Buclaté kaiserky s křupavou kůrkou jsou lehké, měkounké, pružné a úžasně vonící máslem. Výborné jsou samotné, s pomazánkou, salámem nebo s máslem a domácí marmeládou. Jak jsem zmínila, tyto kaiserky příjemně voní i chutnají máslem. Právě díky máslu ale druhý den svou pružnost částečně ztrácí, přesto jsou velice vhodné třeba na promazání.
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 ml vody, 1 lžička sladěnky nebo medu, 130 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí Dále do těsta: 200 ml mléka, 30 g másla, 1,5 lžičky soli, půl rovné lžičky cukru, 120 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 125 g pšeničné chlebové mouky
Mohlo by vás zajímat
Jak budete pokračovat: Všechny suroviny na omládek v míse dobře vymícháme do hladkého těstíčka a zakryté proti osychání necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech ostatních surovin a dobře vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Zakryjeme ho stejně jako předtím omládek a necháme přibližně hodinu kynout v teple místnosti.
Příjemně tvárné, vykynuté těsto na vále prohněteme, rozdělíme na 12-14 kousků, Všechny necháme krátce nakynout (podle okolního tepla, cca 10-15 minut), pak je rukou lehce zploštíme a orazíme raznicí. Netlačte raznici těstem až zcela k podložce, mohli byste těsto úplně rozkrojit. Kaiserky necháme chvíli dokynout, potřeme je vodou nebo rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a ve vyhřáté troubě upečeme (230 °C / asi 10-15 minut).
Moje tipy - Drobečky z ošatky
- Máslo do těsta dávám jen změklé, nerozpouštím ho.
- Nebojete se raznic a nějakou si kupte. Nejsou drahé a co se týká tvarování těsta, ušetří vám mnoho času.
- Toto těsto je velice tvárné, nelepí na ruce ani na podložku. Nemáte-li doma raznici, tvarujte těsto do rohlíků, upleťte z něj jednoduché housky nebo ho nechte jen tak, jako bulky.
- Těsto by se určitě dalo plnit slanou náplní.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec