Fantastický hovězí houbový guláš: Připravuje se jednoduše a chutná božsky i ve variantě bez mouky
9. 9. 2022 Vaření
Houbová sezóna se konečně naplno ozývá, a tak si můžeme užívat pokladů lesa. Hovězí guláš s čerstvými nebo mraženými houbami je výbornou možností, jak potěšit chuťové buňky všech milovníků masa. Zjistěte, jak ho připravit ve skvělé variantě.
Jaké houby využít do guláše
Když v dnešních dnech zajdete do lesa, nejspíš si košík dobrých hub domů odnesete. Do guláše jsou ideální pevné houby, jako je hřib hnědý, případně praváci, které svou strukturou krásně doplní maso. Můžete k nim pro zjemnění přidat i suchohřib babku, klouzky. Zkrátka podobnou směsí nic nezkazíte. Vždy by se mělo jednat o houby, které bezpečně poznáte. Možná právě takovouto směsku si mrazíte a v zimním období ji pak jen vytáhnete z mrazáku (nejlépe předvařenou) a můžete si připomenout krásné léto a podzim.
Náš tip: Takto si připravíte guláš pouze z hub podle videoreceptu:
Jak na hovězí houbový guláš
Na hovězí guláš se hodí plecko, případně kližka. Kromě 400 g hovězího masa budete na přípravu potřebovat 300 g hub. Pokud budete využívat sušené, nechte houby alespoň čtvrt hodiny namočené v hrnku horké vody. Dále budete potřebovat hovězí vývar na podlití (zhruba 200 ml), 1 velkou cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 30 g protlaku, 2 lžičky sádla pod cibuli, 2 větší stroužky česneku, lžíce hladké mouky, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl dle chuti. Volitelné: feferonka, tymián nebo majoránka.
Jak na to: Očištěnou cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na rozehřátém sádle dosklovata. Maso nakrájejte na kostky, opepřete a osolte a přidejte ho k cibuli. Míchejte a restujte, dokud se maso nezatáhne. Přidejte kmín a papriku, rozdrcený česnek, promíchněte a hned zalijte vývarem. Dolévejte ho postupně, záleží, kolik chcete omáčky. Můžete přidat protlak. Nechte dusit pod pokličkou. Pokud máte čerstvé nebo sušené houby, přidejte je na posledních 20 minut, mražené houby (které už byly předvařené) můžete přidat ke konci vaření, až když bude maso měkké.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Nakonec můžete guláš poprášit moukou a tak ho zahustit. Pokud ji nechcete použít, můžete do něj deset minut před dovařením nastrouhat jednu oloupanou bramboru, jindy můžete využít kousek nastrouhaného chleba. Milovníci bylinek mohou přidat majoránku nebo tymián. Navrch můžete posypat guláš ještě petrželkou, případně pokrájenou cibulí (jarní cibulkou), pokud to tak máte rádi. Můžete vyzkoušet i tuto verzi hovězího houbového guláše.
K hovězímu houbovému guláši se hodí knedlík, rýže, těstoviny nebo i parádní bramborové noky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami