Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
19. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Polévky jsou obzvlášť v chladnějších měsících u nás oblíbené. A to především ty husté. Mohou být vydatnou přesnídávkou a s pečivem nahradí celý oběd nebo večeři. Pokud už vás nudí vařit bramboračky, gulášovky nebo zelňačky, vyzkoušejte ty pivní.
První byli Slované, nebo král Gabrinus?
Víte, že za patrona piva se v Evropě považuje král Gambrinus, vlastním jménem Jan I., vévoda z Brabantu, ve vlámštině nazývaný Jan Primus – z toho zkomoleně Gambrinus? Ten žil ve 13. století a byl současníkem našich posledních Přemyslovců. Údajně byl první v Evropě, kdo přidal do piva chmel. To ale zřejmě nebude pravda, protože chmel přidávali do piva už staří Slované v 6. století.
Pivo není „jen“ alkoholický nápoj. Pokud se pije střídmě, je vynikajícím doplňkem mnoha pokrmů. Vepřo-zelo-knedlo, vypečenou husičku nebo kachničku si bez piva ani neumíme představit! Pivo ale může být i zajímavou ingrediencí různých pokrmů. Téměř ve všech světových kuchyních nachází široké uplatnění a je stejně používané a populární jako víno. Používá se při úpravách masa, sýrů, zeleniny, ale i polévek.
Máme pro vás recepty na tři netradiční polévky z piva.
Mohlo by vás zajímat
Česká pivní polévka s krutony
Budete potřebovat 1 ½ litru světlého piva, 150 g smetany, 1 kávová lžička moučkového cukru, 1 lžíce bramborového škrobu, 3 žloutky, špetka mletého muškátového oříšku, sůl, 1 starší houska na krutony.
A jak ji uvařit? Z 1 ½ litru piva odlijte sklenku a zbytek smíchejte se smetanou, přidejte cukr a osolte. Ohřejte na malém ohni, ale nepřivádějte k varu. Ve zbytku piva rozmíchejte bramborový škrob, vlijte do polévky a míchejte do zhoustnutí. V misce rozšlehejte žloutky, přidejte je do polévky, ochuťte muškátovým oříškem a důkladně zamíchejte. Přiveďte pomalu k varu. Ihned stáhněte z ohně a podávejte s krutony.
Ty si můžete připravit podle našeho receptu:
Německá pivní polévka s hřebíčkem a skořicí
Připravte si 1 l světlého piva nebo ½ liru světlého piva a ½ litru převařené vody, nastrouhaná kúra z 1 citronu, 2 hřebíčky, ½ lžičky mleté skořice, 75 g moučkového cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, špetka soli a cukru.
Pivo nalijte do většího hrnce nebo kastrolu o objemu alespoň 2 litry. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, 2 hřebíčky, skořici, špetku soli a cukru a přiveďte k varu. Bramborový škrob rozmíchejte ve 2 lžicích studené vody a za stálého míchání nalijte do piva. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte v troše studené vody a také za stálého míchání nalijte do polévky. Zapněte troubu a nechte ji vyhřát na 180 °C. Z bílků a cukru vyšlehejte tuhou pěnu. Pěnu rozprostřete na povrch polévky a vložte do vyhřáté trouby. Jakmile pěna začne hnědnout (cca za 10–15 minut), vyndejte hrnec z trouby a ihned podávejte s chlebem nebo pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Francouzská pivní polévka s cibulí
Připravte si 50 g másla, 3 středně velké cibule, 3 šalotky, ½ l vývaru z kuřete, 0,33 světlého piva, 250 g střídky z bílého chleba či bagety, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř.
Cibule i šalotky pokrájejte nadrobno a nechte krátce zpěnit na másle. Přidejte do vývaru z kuřete. Střídu z bílého chleba chleba smíchejte s pivem a také přidejte do vývaru. Osolte a opepřete. Na malém ohni vařte 30 až 40 minut, pak polévku rozmixujte. Okořeňte strouhaným muškátovým oříškem a podle chuti můžete případně přidat i trochu smetany. Servírujte se světlou bagetou.
Máte raději polévkovou „klasiku“? Uvěřte si poctivou českou dršťkovou podle našeho videoreceptu!
Dršťková polévka I
Zdroje informací:
kniha Kde se pivo vaří
galgenberg.sk
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den krutonků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19