Pečeme s Ivou: Snadná, sytá a výborná večeře či pohoštění nejen pro chladné dny - chlebové zelné placky
12. 1. 2023 Vaření
Máte-li rádi kysané zelí, není co řešit. Tyto placky jsou nadýchané, voňavé i poměrně hodně syté. Do červena vypečené, zdobené hrubou solí a celým kmínem, voní celou kuchyní a lákají k zakousnutí.
Když pekařka promluví...
Nebojím se napsat, že tyto jednoduché placky upeče úplně každý. Tím, jak jsou syté, jsou vhodné právě pro tohle chladné období, ale jako chuťovku nebo pohoštění přátelům je vlastně můžete upéct kdykoliv., třeba i jako první chod na grilovačku...
Co budeme na voňavé placky potřebovat? 230 g vody, 6 lžic oleje, 400 g dobře vymačkaného krájeného kysaného zelí, 2 lžičky cukru, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 100 g drobně krájeného uzeného masa nebo anglické slaniny, 80 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné chlebové mouky, 320 g hladké mouky, 21 g droždí. Na potření a posyp placek před pečením potřebujeme vejce, celý kmín a hrubou sůl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Ručně nebo robotem: Z připravených surovin vezmeme trochu vody, mouky, všechno droždí a cukr a uděláme kvásek, který bude asi 20 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Těsto v míse zakryjeme a necháme ho v teple místnosti vykynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučenou plochu, lehce propracujeme, rozdělíme na 16-20 kousků a každý z nich pomoučenými prsty na plechu roztlačíme do placky. Jsou potřeba dva plechy, oba pak upečeme najednou.
Placky necháme nakynout, potřeme vejcem, sypneme hrubozrnnou solí a celým kmínem a upečeme do červena (horkovzduch – 200 °C / asi 15- 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Kysané zelí je nejlepší samozřejmě domácí, ale ne každý má možnost si ho připravit.
- Na potření placek používám vejce jen tehdy, pokud pak jeho zbytek upotřebím do dalšího vaření. Pokud by mi vajíčko mělo zbýt, potřu placky jen vodou a takto posypu kmínem a solí.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat