Segedínský guláš podle maďarského receptu: Zdravější a chutnější verze, než jakou známe my, se obejde bez mouky
19. 1. 2023 Vaření
Segedínský guláš patří mezi naše oblíbená jídla a vůbec nepochází z maďarského města Segedín. Vychutnejte si toto báječné spojení vepřového masa a zelí. Poradíme, jak na to.
Odkud pochází segedínský guláš
Už jsme naznačili, že jídlo zvané segedínský nepochází z maďarského města Szeged (česky Segedín). Sice se jedná o maďarský pokrm, ale ten se v originálu jmenuje székelykáposzta (Székelyho zelí). A jak přeložit slovo „székely“? Jedná se o „sikulský“, a to nás zavádí k části sedmihradskéhu regionu (dnešní Rumunsko), k Sikulsku. Székely je také poměrně časté maďarské příjmení. A tady už se blížíme k cíli.
Budapešťská restaurace Lecsogyorsetterem.hu na svém webu uvádí, že székelykáposzta vytvořil József Székely, spisovatel a bývalý vrchní archivář Pešťské župy. Jídlo mělo vzniknout úplnou náhodou a dokonce „z nouze“. Když se spisovatelé József Székely a Sándor Petőfi v roce 1846 setkali v Budapešti a obědvali v hostinci Komló kert, neměli už příliš na výběr. Vrchní Székelyovi nabídl zbytek z vařeného kysaného zelí a zbytek z vepřového perkeltu, které měl na přání spisovatele smíchat. A protože bylo jídlo výborné, Petőfi si ho tam příště objednal znovu s tím, že chce „Székely-káposzta“ (Székelyoho zelí). Jak už to tak bývá s původem receptů, i tady je možné najít i jiné verze. Všechny ale mají společného autora receptu, Józsefa Székelyho.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat dobrý segedínský guláš
V Maďarsku se tento pokrm často objevuje na vánočním stole, ale také bývá součástí zimního jídelníčku, protože příjemně prohřeje. Většinou se připravuje ve velkém množství a následující dny se ohřívá, případně se přidává trocha vody. S proležením chutná vždy lépe.
Mohlo by vás zajímat
Jak ochutit segedínský guláš
Pravý segedínský guláš je plný chuti kysaného zelí, které dochutí bobkové listy, sladká paprika a cibule. Maso někdy bývá doplňováno o pokrájené rajče a papriku. Hotové jídlo se pak korunuje zakysanou smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Segedínský guláš nebo zelí?
Někdy můžete vidět také nesprávný název Székely gulyás (Székelyho guláš). A to je trochu zavádějící. V Maďarsku to mají tak, že jako „gulyás“ označují polévku, ale převážně z hovězího masa. Nejedná se o dušené vepřové se zelím, což je jiný pokrm.
Maďarsko patří historicky k našim nejbližším sousedům a tak je nám spousta pochoutek z tamní kuchyně velmi blízká: ať už se jedná o proslulý guláš, nejrůznější druhy čerstvých i mletých paprik nebo…
Jak se připravuje segedínský guláš v Maďarsku
Je zajímavé, že v Maďarsku se székelykáposzta (Székelyho zelí) připravuje jinak. Vypadá to jako dušené maso se zelím, které nemá omáčku. Na dochucení se používá kysaná smetana a do původního receptu nepatřila mouka. Na přípravu Székelyho zelí budete potřebovat: 2 lžíce sádla, 2 středně velké cibule, 1 kg vepřové plece, 1,5 lžičky sladké mleté papriky, sůl, pepř, 300 ml vody nebo vývaru, 2 bobkové listy a 1,2 kg kysaného zelí. Na dokončení pak zakysanou smetanu.
Jak na to? Cibuli očistěte a pokrájejte ji nadrobno. Maso nakrájejte na větší kousky. V hrnci rozehřejte sádlo a osmažte na něm cibuli. Na závěr přidejte mletou papriku a maso, vše opepřete a osolte, promíchněte a hned zalijte polovinou vody nebo vývaru. Vložte bobkový list, přikryjte pokličkou a duste maso skoro doměkka. Zelí nechte okapat, a pak ho pokrájejte. Ke konci vaření přidejte zelí a vše promíchejte. Podlijte zbývající tekutinou a krátce poduste tak, aby zelí bylo měkké. Székelyho zelí na talíři ozdobte lžicí kysané smetany. Podobně jako Maďaři si k tomu můžete dát speciální nočky, které připomínají slovenské halušky, nebo tamní strávníci přikusují chléb. Tím se nahradí zahuštění jídla moukou.
Zdroje informací:
https://www.hungariantidbits.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?
Vepřové maso je velmi oblíbenou a univerzální surovinou na přípravu pokrmů
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Maďarská fazolová polévka z jednoho hrnce: Je sytá díky uzenému masu a klobáse a skvěle chutná s jemnými nočky
Holka u plotny radí: Jak na kuře na paprice podle originálního maďarského receptu
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Komentáře
19. 1. 2023 17:21