Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slané muffiny místo velikonoční nádivky: Ozdobí velikonoční stůl, nádherně voní po jarních bylinkách a božsky chutnají
Zdroj: Toprecepty.cz

Na Velikonoce se ve většině domácností připravuje nádivka. Místo ní ale můžeme letos vyzkoušet slané velikonoční muffiny. Jak je připravit, aby výborně chutnaly výborně a voněly jarem?

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka je vlastně nákyp. Patří do ní kromě másla a žloutků i sníh z vajec a nakrájené pečivo. Patří do ní také vařené uzené maso a zelené ingredience (bylinky a různá listová zelenina). Nádivka by měla být upečená dozlatova a uvnitř vláčná a nadýchaná. Může se jíst samotná, ale většinou se přidává k masu.

Co patří do velikonočních muffinů

Variantou velikonoční nádivky mohou být i velikonoční muffiny ve slané podobě. Uvnitř nadýchané, zvenčí zlatavé. Jejich základem nebude krájené pečivo, ale mouka, mléko, vejce a bylinky (například petrželka, rozmarýn, pažitka).

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak ozvláštnit slané velikonoční muffiny

Muffiny mohou být bezmasé, ale může v nich být i uzenina (třeba šunka, anglická slanina). Výborné jsou se sýrem, například mozzarellou, ale i balkánský sýrem, nivou, čedarem či parmazánem. Chuť mohou dodat i pokrájené olivy, případně sušená rajčata.

Protože jde o jarní variantu muffinů, je dobré využít jarní rostliny, jako jsou medvědí česnek, jarní cibulka, mladé kopřivy, případně listy pampelišky.

Jak připravit velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny si můžeme připravit třeba se špaldovou moukou a v rychlé hrníčkové verzi. Na jednu dávku této varianty budete potřebovat: 2 hrnky špaldové mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 3/4 lžičky prášku do pečiva, 2 plátky šunky, 1/2 mozzarelly (cca 60 g), 4 olivy/sušená rajčata, sůl dle chuti a hrst zelených rostlinek (medvědí česnek/mladé kopřivy). Na posyp semínka (sezamová, lněná).

Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). Připravte si formičky na muffiny. Pokud je musíte vymazávat, vymažte je tukem a vysypejte polohrubou moukou. Silikonové a papírové formičky tuto přípravu nepotřebují.

Do mísy rozklepněte vejce a zalijte je mlékem. Prošlehejte metličkou. Špaldovou mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji přisypávejte a prošlehávejte do směsi. Sýr nakrájejte na malé kousky a přidejte ho do směsi. Šunku a olivy pokrájejte na kostičky a přidejte do misky. Medvědí česnek omyjete, osušte a pokrájejte na menší kousky a přidejte také do směsi. 

Vytvořte těsto, případně ho dosolte a naplňte do košíčků na muffiny. Muffiny můžete také posypat semínky. Košíčky dejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 25 minut, dokud muffiny nebudou na povrchu zlaté.

Slané muffiny jsou výbornou možností, jak ozdobit jarní stůl. A to, že jsou jedlé, je skvělý bonus.

Náš tip: Připravte si velikonoční muffiny naslano podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie