Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Zdroj: Freepik, user14908974

Konečně opět začínají rašit kopřivy. A protože jsou mladé jarní rostlinky zdraví nejprospěšnější, je třeba jich co nejvíc využít. Pokud vás kopřivový špenát neláká a čaje už jste se přepili, můžete z kopřiv udělat i báječnou osvěžující limonádu nebo rovnou speciální drink. 

Kopřivy jako superpotravina

Kopřiva je jednou z prvních bylinek, které se na jaře objevují. Mnohdy se sice pak rozrostou tak, že zahrádkáře obtěžují, v tom případě, je nejlepší možností, jak se jich zbavit, přidat je do nějakého jídla. Vytrhat nebo posekat a vyhodit je by byla velká škoda, kopřivy obsahují spoustu vitaminů a minerálů, mají téměř zázračné účinky na náš organismus a často se o nich dokonce mluví jako o superpotravině.

Výhodou kopřiv hlavně je, že si je můžete úplně zdarma nasbírat kdekoliv v přírodě. Kopřivy rostou v parcích i u cest a silnic, mnohem lepší je na ně vyrazit někam na louku. A hlavně je třeba to udělat co nejdřív, neboť kopřivy jsou nejlepší během dubna a května, pak už bývají plné dusičnanů. V nejlepší kondici jsou, dokud nezačnou kvést. 

Kopřivy do nádivky i jako limonáda

Kopřivy lze používat vlastně jako jakékoliv jiné bylinky. Jejich čas nastává obvykle na Velikonoce, kdy si je mnozí lidé přidávají do velikonoční nádivky, někdo z nich dělá špenát, který pak používá jako ten klasický k masu nebo i do slaných koláčů. Klidně je ale můžete přidat i do sladkého těsta a upéct si zelený dort z kopřiv místo klasického špenátového „mecháče“.

Nejčastěji ovšem bývají kopřivy i součástí různých nápojů, třeba smoothie, nejoblíbenější je však čaj, který na jaře zvlášť oceníte, neboť má pročišťující účinky. Pokud vám ale samotný čaj nechutná, můžete si jej trochu vylepšit a získat tak vynikající zdravou limonádu.

Kopřivy se louhují nejprve 24 hodin, aby se z nich získalo maximum živin, a jako další léčivý bonus se přidává  zázvor. A pokud si nápoj pak vychutnáte na ledu s trochou whisky, získáte skvělý koktejl. Jak drink, ať už v alkoholu či v nealko verzi, připravíte?

Budete potřebovat: hrst mladých kopřiv, 250 ml horké vody, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 šálku agávového sirupu nebo medu, 3-4 tenké plátky citronu.

  1. Čerstvě nasbírané kopřivy nejprve pečlivě propláchněte ve vodě, abyste je zbavili prachu, nečistot, písku i hlíny. Omyté kopřivy zalijte vařící vodou a nechte 15 minut louhovat.
  2. Pak nálev přeceďte přes velmi jemné sítko a vznikne vám kopřivový čaj. Ten nalijte do hrnce, přidejte k němu zázvor a sirup nebo med a směs přiveďte k varu. Odstavte hrnec z ohně, přidejte plátky citronu a hrnec přikryjte. Odvar nechte 24 hodin louhovat a poté sceďte.
  3. Hotovou limonádu můžete podávat s ledem nebo ji pro sycenou verzi dát do sifónové láhve, která vám vytvoří bublinky. 
  4. Pokud toužíte po něčem ostřejším, můžete si tuto limonádu smíchat s whisky. Stačí 60 ml kopřivové limonády smíchat s 30 ml whisky a protřepat v šejkru. Pak už stačí jen nalít na sklenici na led a ozdobit plátkem limety nebo citronu. 

Náš tip: Báječným základem limonády je i kopřivový sirup, který je i jednou z možností (kromě sušení a mražení), jak si uchovat kopřivy na později, kdy už nebude jejich sezona. Snadno si jej připravíte podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Webmd.com: Nettle Leaf
Healthshots.com: Nettle tea


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli