Špagety marinara: Základem jsou čerstvá rajčata, voňavé středomořské bylinky a troška parmazánu, přípravu lehce zvládne i začátečník
30. 6. 2023 Vaření
Těstoviny se v české kuchyni trvale zabydlely. Už dávno nejde jen o kolínka s rajskou, ale o pokrmy podle italských receptů. Pokud chceme něco velmi rychlého, můžeme si připravit například špagety marinara. Do půl hodiny je skvělý oběd nebo večeře na stole.
Co jsou špagety marinara
Omáčka marinara je plná chutí a vůní italské, kuchyně. Základ jídla původem z neapolské oblasti tvoří olivový olej, cibule, česnek, chuť také dodávají bylinky oregano a bazalka. Nejdůležitější jsou ale na námořnické (marinara) omáčce rajčata. I přes název toto jídlo nic z plodů moře neobsahuje. Pokud jde o těstoviny, nemusíme nutně připravovat špagety a můžeme si zvolit jiný druh. Navrch se dává strouhaný parmazán. Omáčka marinara je skvělá i na pizze, přidat ji můžeme i k cuketovým kuličkám.
Mohlo by vás zajímat
Jak získat skvělou omáčku marinara
V tomto pokrmu jsou důležitá rajčata. V létě jsou ideální čerstvá rajčata vypěstovaná na slunci, která vynikají lahodnou chutí i vůní. Po zbytek roku využijeme kvalitní rajčata z plechovky. Nejsnazší je, když jsou krájená, ale pokud máme celá, jednoduše je pokrájíme. Variantou je i rajčatový protlak.
Základem jsou osmažená cibulka a česnek. Většinou se na provonění omáčky přisypává sušené oregano, můžeme přidat i sušenou bazalku. Italové někdy do omáčky přilévají trochu červeného vína, které tento pokrm krásně doplní. Pokud máme rádi pikantní chutě, můžeme přidat špetku chilli.
Jestliže se omáčka příliš zredukuje, můžeme ji naředit zbylou vodou z těstovin. Čerstvou bazalku pak využijeme na ozdobu. Na tomto receptu není co pokazit, zvládne ho i začátečník.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak připravit špagety marinara
Na přípravu těstovin s omáčkou budete potřebovat: 300-400 g špaget, 1 konzervu rajčat, 1 lžíci protlaku, špetku cukru, 1 menší cibuli, 3-4 stroužky česneku, sušenou bazalku, sušené oregano, mletý pepř, sůl a olivový olej. Nastrouhaný parmazán a lístky bazalky nebo petrželky na posypání.
Jak na to? Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji a vložte špagety. Vařte je na skus (al dente) podle návodu. Nakonec slijte vodu do hrnku, možná ji ještě budete potřebovat.
Než se uvaří špagety, začněte připravovat omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte ho také nadrobno. Do hluboké pánve nalijte olej a nechte na něm opéct cibuli a česnek. K zesklovatělé cibulce a česneku přidejte protlak a minutku restujte. Z plechovky vylijte do pánve rajčata i s veškerou tekutinou. Pokud nebudete mít krájená, je lepší rajčata předem nakrájet na menší kousky. Opepřete a osolte, přidejte bazalku a oregano a vařte čtvrt hodiny. Pokud je potřeba, nařeďte omáčku vodou, která zbyla ze špaget. Znovu převařte a dochuťte.
Na talíř nandejte špagety, na ně naneste omáčku marinara a posypejte nastrouhaným parmazánem a ozdobte lístky čerstvé bazalky nebo petrželky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak na zdravé palačinky ze špaldové mouky. Díky banánu můžeme vynechat i vejce
Jak nakupovat, skladovat a zpracovávat rajčata: Tipy, které se hodí, když nemáte zahradu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami