Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový prívarok voní koprem a česnekem a chutná podobně jako fazolky nakyselo. Levný letní oběd je navíc na přípravu velice snadný
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Prívarok je něco mezi omáčkou a polévkou, navzdory jeho popularitě na Slovensku u nás jídlo s podobným názvem není, snad jedině, kdybyste jej jednoduše přeložili jako přívarek. To nám ale nijak nebrání ho vyzkoušet, třeba s cuketou chutná úžasně a jde o netradiční způsob, kam ještě tuto zeleninu lze použít.

Prívarok neboli zadělávaná zelenina nakyselo

Prívarky jsou vlastně něco jako naše smetanové omáčky. Zajímavé jsou však tím, že se do nich přidává ještě zelenina, obvykle ta mladá jarní nebo letní. Výborně se do něj hodí třeba mladý hrášek, fazolové lusky nebo třeba cuketa. Prívarky se ovšem nevaří jen v létě, na podzim se do nich dávají třeba dýně a v zimě si je zase můžete udělat s luštěninami (například s čočkou nebo fazolemi) či s bramborami.

Prívarok je vlastně takovou tekutější bramborovou kaší a i ty další mají v české kuchyně varianty, které se jim nápadně podobají (třeba fazolové lusky nakyselo nebo zadělávaný hrášek či mrkev), jen se jim neříká prívarky

Zelenina ve smetaně

Jedním z hlavních rysů prívarku je fakt, že jde o zeleninové jídlo zahuštěné jíškou (klasickou nebo cibulovou) a nakonec zalité mlékem či smetanou na vaření. Ochucuje se většinou tradiční kombinací koření, jako jsou bobkový list, nové koření a pepř. Nakonec se ještě přidává ocet, který zajistí svěžejší chuť, kterou v létě určitě oceníte. Pokud byste chtěli ještě trochu prívarok odlehčit, nebo jíšce jako zahušťovadlu moc nefandíte, můžete do něj místo ní přidat rozmixované luštěniny

Prívarky samozřejmě existují v mnoha verzích. Místo octa lze do nich použít i citronovou šťávu, nakyslé chuti dosáhnete i pomocí zakysané smetany. Místo ní lze dát i tučnější smetanu šlehání. Měnit můžete i koření, přidat lze třeba kmín či čerstvé bylinky, výraznější chuť pak zajistí česnek

Jak udělat cuketový prívarok?

Prívarok je vynikající letní oběd, který vyjde na pár korun a nasytíte jím spoustu lidí. Nejčastěji se podává s vařenými bramborami, jako příloha se ovšem hodí i pečivo a podávat je můžete třeba i s vařeným či ztraceným vejcem nebo jako klasické omáčky s masem.  A vy nyní můžete vyzkoušet verzi právě s cuketou podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 2 větší cukety, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 2 bobkové listy, 2 dl mléka, 1½ lžíce hladké mouky (můžete ji případně nahradit bramborovým nebo kukuřičným škrobem), 100 ml zakysané smetany, vodu (případně vývar podle potřeby na zředění), 1 stroužek česneku, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíci cukru, 1 lžičku octa a kopr podle chuti. 

  1. Připravte si cukety a důkladně ji omyjte, případně oloupejte. Slupka z cukety ale dodá prívarku zajímavější barvu. Cukety pak nastrouhejte nahrubo. 
  2. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibulku. Po chvilce přidejte nastrouhanou cuketu a bobkový list. 
  3. Cuketu pár minut restujete a mezitím si v jiné nádobě smíchejte mléko a zakysanou smetanu. Poté do této směsi přidejte jednu až dvě vrchovaté lžíce hladké mouky (záleží na velikosti cukety). Mouku dobře promíchejte, aby v mléce se smetanou nezůstaly žádné hrudky.  
  4. Směs pak nalijte do hrnce k cuketě a dobře promíchejte. Podle potřeby pak přidejte vodu nebo vývar. Ten dodá prívarku ještě lepší chuť. Dochuťte solí, mletým pepřem, cukrem a prolisovaným česnekem. 
  5. Ještě chvíli směs povařte, poté odstavte a dochuťte octem. Ten můžete případně i přidat, máte-li rádi kyselejší pokrmy. Nakonec můžete prívarok dochutit ještě snítkou kopru. 
  6. Podávejte s vařenými či pečenými bramborami, uvařeným vajíčkem nebo volským okem či s pečeným masem

Náš tip: Prívarku se trochu podobá i toto cuketové zelí, které si můžete uvařit podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli