Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen nějaké místo by se našlo a vy byste rádi pěstovali něco užitečného? Co takhle arónie? Někdy bývá právem označována jako superpotravina. Každý rok vám nadělí velkou úrodu, kterou užitkujete do šťáv, džemů či sirupů.

Je libo černý jeřáb aneb arónii čili temnoplodec?

To jsou všechno názvy této stále více oblíbené jedlé dřeviny. Pochází ze Severní Ameriky, kde je Indiáni používali v jako součást obživy. Plody i listy tohoto keře či stromku se používají v lidovém léčitelství. Do Evropy se rozšířila kolem roku 1700, a to zejména v Evropě východní, kde se hodně rozšířila a je známá pod názvem sibiřská borůvka

Jak na pěstování arónie?

V zahradnictví jsou k dostání kontejnerové, takže je můžete sázet téměř po celý rok. Arónie nevyžaduje žádnou zvláštní péči, vystačí si s běžnou zahradní zeminou. Keř dorůstá nejčastěji do dvoumetrové výšky. Arónie se dá pěstovat i v jednom exempláři, a přesto vám bude plodit, je totiž samosprašná.

Využít ji můžeme ve volně rostoucím živém plotě. Dokonce se občas pěstuje i jako plot jednodruhový. Proč si tedy sázet klasické habry či túje, když vás na jaře můžou potěšit bíle kvetoucí keře arónie, které se během srpna obsypou černými zdravými plody? Ani na podzim nepřijdete zkrátka - parádu totiž udělají do červena zabarvené listy

Arónie preferuje slunné či polostinné stanoviště. Celkem dobře snáší sucho, ovšem po výsadbě dbáme o pravidelnou zálivku. Bez problémů zvládá i velké mrazy. A jako bonus je třeba dodat, že netrpí na choroby ani škůdce

Sklízíme zdravé bobule

Plody dozrávají nejčastěji během srpna a září. Zralé plody mají temně fialovou až černou barvu. Syrové jsou chuťově poměrně trpké, a proto se nejčastěji následně zpracovávají. Čerstvé se dají však třeba rozmačkat s cukrem či medem. Používat je můžeme při pečení jako jiné drobné ovoce. Často se podobně jako šípky suší, ze sušených lze připravit čaj, nebo je využít místo rozinek či brusinek. Oblibu si získaly zejména sirupy a šťávy z těchto plodů.

Jak na zpracování

Otrháváme či lépe stříháme celé hrozny. Ty pak snadno omyjeme a můžeme dále zpracovávat. Je lepší omývat je právě se stopkami, neboť se tolik nezašpiníme a nepřipravíme o šťávu, která z případných trhlinek okamžitě začne vytékat. A také se nedostane nečistota do chystaného produktu. 

Zdroje informací:

Zahradnictví Spomyšl: Sazenice arónie

Časopis Flóra: Ovoce pro malé zahrady, 12/2022

blendea.cz: aronie černá (temnoplodec, jeřáb černý) - studiemi podepřené pozitivní

účinky na zdraví

Aronie-cz.cz: Aronie, nejzdravější živý plot 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli