Švédský mandlový dort z obchodu IKEA: Recept na legendární královský dezert je jednoduchý a zvládne jej každý
3. 10. 2023 Vaření
Máte rádi švédský křupavý mandlový koláč s lahodným krémem, posypaný opečenými plátky mandlí? Ve známém řetězci s nábytkem si jej můžete koupit i domů mražený, když si jej ale upečete doma, bude ještě lepší. A hlavně jej zvládne klidně i úplný začátečník.
Slavný koláč z obchodu s nábytkem
Mandlový koláč byl jednou ze stálých položek na dezertním menu v restauracích, které jsou jedním z velkých lákadel řetězce Ikea a mnozí sem jezdí jen kvůli nim, i když nepotřebují nábytek. Mandlové koláče tu vždy prodávali dva, jeden tmavý s čokoládou a karamelem a pak světlý čistě mandlový, který je v českých Ikeách k dostání od roku 2016.
Na ten světlý nemusíte narazit v každé prodejně, pokud jej ale máte v oblibě a zrovna u vás ho nemají nebo to máte do Ikey daleko, netřeba tesknit, mandlový koláč si poměrně snadno můžete upéct i doma. Bude úplně stejný jako ten z Ikey a možná ještě lepší.
Mohlo by vás zajímat
Koláč vskutku královský
Zákusek známý jako Mandeltårta patří k oblíbeným švédským sladkostem. Někdy se mu rovněž říká King Oscar's torte neboli dort krále Oskara. Šlo totiž o oblíbený moučník švédského krále Oskara II., který vládl v letech 1872-1907. Na konci 19. století se prý tento dort často podával i na švédských královských zásnubách.
Nejvíc se však proslavil, když jej začali prodávat právě v již zmiňovaném obchodě s nábytkem, kde se nabízí pod značkou Almondy a často je i nazýván jako mandlový dort Ikea. Podobný koláč je známý i v Norsku jako Suksessterte, peče se tu obvykle při různých slavnostních příležitostech a patří i k nejoblíbenějším dortům v Norsku.
Mohlo by vás zajímat
Křupavý korpus, lahodný krém
A čím je tedy mandlový dort tak výjimečný? Hlavně tím, jak neskutečně je dobrý vzhledem k tomu, jak snadno se připravuje. Navíc se dá i různě upravovat a třeba tím, že jej ozdobíte navíc ovocem, z něj uděláte sváteční dort.
Originál se skládá ze dvou vrstev mandlového korpusu, mezi nimiž je bohatý krém a celý dort je pokrytý opraženými plátky mandlí, které mu dodávají krásný vzhled a příjemnou křupavost.
Křupavý korpus navíc krásně kontrastuje se smetanovým krémem. Vzhledem k tomu, že se do korpusu nedává mouka, ale jen mleté mandle, je dort i přirozeně bezlepkový, což někteří jistě ocení. V každém případě si buďte jisti, že si pochutnáte téměř královsky.
Pravý švédský Mandeltårta
Pokud jste zrovna mandlový dort nikde nesehnali nebo jej prostě jen chcete zkusit v domácí verzi, můžete se do toho rovnou pustit podle originálního švédského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 vaječné bílky, 1,5 dl moučkového cukru, 75 g mletých mandlí a 2 lžíce kakaa. Na náplň si připravte: 3 žloutky, 0,75 dl smetany ke šlehání, 1 dl moučkového cukru, 100 g změklého másla, 1 balení mandlových lupínků na ozdobu a máslo na potření papíru.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Na pečicí papír nakreslete dvě kola pomocí talíře nebo dortové formy. Ty poslouží jako šablony. Lehce je potřete rozpuštěným máslem.
- Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Vmíchejte cukr, mandle a kakao. Těsto pak natřete na pečicí papír tak, aby vám vznikly dva kulaté pláty. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Upečené korpusy vyndejte z trouby a sloupněte z nich papír dřív, než zcela vychladnou.
- V hrnci smíchejte žloutky, smetanu a cukr. Za stálého míchání pomalu vařte, dokud krém nezhoustne. Přendejte jej do mísy a jakmile vychladne, po malých částech do něj vešlehejte změklé máslo. Krém pak nechte vychladnout.
- Polovinou krému pak potřete spodní vrstvu korpusu. Položte na ni druhý plát a zbytek krému rozetřete na dort. Na suché pánvi opražte mandle lehce dohněda a posypejte jimi dort. Dort můžete podávat ihned, ale ještě lepší je druhý den, když se rozleží.
Náš tip: Máte-li rádi švédské speciality, můžete si jako hlavní chod před moučníkem připravit slavné švédské masové kuličky podle našeho video receptu.
Koket.se: Mandeltårta
Scandinaviancookbook.com: Suksessterte (Norwegian Almond “Success Cake”)
Nordstjernan.com: Kung Oscar II tårta
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Báječné švestkové knedlíky: Vyzkoušejte tuto pochoutku z různých těst
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Princeznin dort není jen pro princezny: Na slavný švédský dezert je třeba piškotový korpus, jemný krém a speciální zelená peřinka