Vepřové kotlety v alobalu: Maso je báječně šťavnaté a měkké, rajčata a papriky dodají další rozměr chuti
14. 10. 2023 Vaření
Pokud chcete připravit rychlou a dobrou večeři, zkuste kotlety v alobalu. Ten totiž spolu s rajčaty a paprikami udrží neuvěřitelnou šťavnatost pokrmu. Kotlety samy o sobě jsou libové a maso je křehoučké.
Cesta hliníkové fólie
Napadlo vás někdy, jak užitečný je v kuchyni alobal? Přitom historie této hliníkové fólie není zase až tak dlouhá. Švýcarský podnikatel Heinrich Alfred Gautschi sice získal patent na výrobu hliníkové fólie už v roce 1905, ovšem cesta do české kotliny trvala dalších šedesát let. Prvním výrobcem alobalu u nás byl národní podnik Kovohutě Břidličná, který ho začal prodávat v roce 1965.
Mohlo by vás zajímat
Alobal způsobil převrat v kuchyni
Víte, z jak vniklo slovo alobal? K chemické značce hliníku „al“ se přidalo slovo obal. Jednoduché, co? Díky alobalu se tak začala připravovat různá „nová“ jídla – například dříve tolik populární živáňská pečeně.
Recept na vepřovou kotletu v alobalu tedy pochází z doby, kdy už této hliníkové fólie bylo v našich obchodech relativně dost.
Mohlo by vás zajímat
Kotleta je šťavnatá
Vepřová kotleta je hřbetní části prasete. Jde o část, která začíná u krkovice a pokračuje ke kýtě. Tento kus masa obsahuje jen malé množství tuku, proto je ideální pro různé kuchyňské úpravy, kdy chceme šťavnaté maso s minimálním obsahem tuku.
Pečeně neboli kotleta je jedním z nejhodnotnějších mas z prasete. Je skvělá na minutky a smažení, dušení, pečení i uzení. Vynikající je i na grilu, na otevřeném ohni. Příprava je jednoduchá – a hlavně rychlá. Doporučuje se rychle ji orestovat na pánvi a pak dopéct cca 15–20 minut v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Vepřové kotlety v alobalu
Budete potřebovat: 4 vepřové kotlety s kostí, 4 lžičky másla nebo rostlinného oleje, 4 rajčata, 4 papriky, sůl, pepř a kečup.
- Kotlety lehce naklepejte, osolte a opepřete. Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte do misky, z paprik odstraňte jádřince a nadrobno je nakrájejte a přidejte do misky, společně je promíchejte.
- Troubu vyhřejte na 175 °C.
- Připravte si 4 kusy alobalu cca 29 x 29 cm. Každý z nich vymažte máslem nebo olejem. Na každou kotletu položte směs rajčat a paprik, trochu ještě osolte a opepřete a zakapejte kečupem. Zabalte dobře do alobalu, dejte na plech a vložte do trouby. Pečte cca 25–30 minut.
- Ideální přílohou jsou vařené brambory, hranolky nebo krokety.
Náš tip: Vepřové kotlety jsou výborné také na cibuli podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Historie závodních jídelen: Podle pamětníků stál oběd 4 až 5 Kčs, výběr jídla se razítkoval den dopředu a UHO byla pořád
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19