Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

John Kennedy nebyl žádný velký jedlík, na večeři někdy zapomněl, miloval polévky a nikdy si neodepřel novoanglickou ze škeblí
Zdroj: Wikimedia Commons, Cecil Stoughton, White House, Public Domain

Před šedesáti lety, 22. listopadu 1963, výstřely v Dallasu ukončily život nejmladšího prezidenta Spojených států. John Fitzgerald Kennedy vnesl do Bílého domu svěží vítr a on i jeho žena Jacqueline byli vzorem pro mnoho lidí na celém světě. A co populární prezident rád jedl?

Za úsměvem skrýval bolest

Po třech letech v čele USA  zanechal výraznou stopu především v zahraniční politice. Charismatický muž v nejlepších letech John Kennedy měl doma podporu především mladších lidí a méně konzervativních voličů. John (či Jack, jak mu říkali přátelé) spolu s manželkou, která se brzy stala módní ikonou, pořádali večírky s hollywoodskými celebritami, na kterých se podávaly vybrané lahůdky.

Prezident s věčným úsměvem na tváři neměl žádné zvláštní nároky na jídlo. Před veřejností úzkostlivě tajil zdravotní problémy a jeho jídelníček se musel přizpůsobit chronickému onemocnění nadledvin. Zjednodušeně řečeno si píchal injekce jako diabetik a musel pravidelně jíst. Po několika operacích páteře bylo žádoucí, aby nepřibíral na váze.

Co se jedlo v Bílém domě?

Snídaně prezidenta Kennedyho byla tradiční. Měl rád pomerančový džus, dokřupava opečenou slaninu a vejce na různé způsoby. Ta jedl rád na toustu, někdy si ale toust namazal marmeládou. Na stole nechyběla káva a mléko.

Pokud se neúčastnil pracovního oběda, dával první muž Spojených států přednost polévkám, po nichž někdy ještě následoval lehčí sendvič a ovoce. Polévka nesměla nikdy chybět, jeho nejoblíbenější byla novoanglická.

Novoanglická polévka z Francie

Co si máme představit pod novoanglickou polévkou, která je známá také jako clam chowder? Tradiční krémová polévka původně pochází z Francie. Francouzští rybáři podle tradice před stovkami let po návratu z moře společně dali do velkého měděného kotle část úlovku, většinou kromě ryb ještě škeble či slávky, a nakrmili tak celou vesnici.

Ve Velké Británii pak tuto polévku hospodyňky upravily podle místních chuťových preferencí a doplnily ještě o uzenou vepřovou slaninu, brambory, kořenovou zeleninu a smetanu. Není divu, že tento vydatný pokrm stačil prezidentu Kennedymu jako oběd.

Večeře Jacka a Jackie

Prezident Kennedy nebyl žádný jedlík a často mu musel někdo připomínat, že je čas večeře. A co měla rodina prezidenta většinou na talíři? Personál jim servíroval pečené či dušené jehněčí kotlety, jako správní Američané si Kennedyovi rádi dávali steak.

Častěji ale bylo na stole zdravější bílé maso, tedy pečené kuře nebo krůta s bramborovou kaší. John Kennedy měl v oblibě mořské plody, někdy vyžadoval pečené fazole. Podle kuchařů, kteří pracovali v Bílém domě, si prezident Kennedy pochutnal i na kukuřičných vdolkách. Pokud si dal dezert, byla to nejčastěji čokoláda.

Poslední večeře

21. listopadu 1963 večer strávil prezidentský pár v Houstonu, konkrétně v hotelu The Rice. Tam ve společenském sále se uskutečnilo shromáždění Ligy latinskoamerických spoluobčanů, na němž první dáma přednesla projev ve španělštině.

Taneční sál byl i místem poslední večeře Johna F. Kennedyho. Účastnilo se jí víc než 3 000 lidí a  podávalo se pečené kuře z Virginie, pečivo, zelené fazolky a jako dezert dýňový koláč.

Další den ve 12.30 byl John Kennedy smrtelně zraněn a pár hodin poté zemřel v dallaské nemocnici. 

Tip: Prezident Kennedy si potrpěl na vydatné polévky. Určitě by mu chutnala i gulášová podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

jfklibrary.org: President Kennedy's Favorite Foods

tastingtable.com: The Favorite Foods Of Every US President

chron.com: Former Rice Hotel worker remembers JFK's last supper

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli