Holka u plotny radí: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a jemnými nočky zahřeje i zasytí
9. 1. 2024 Vaření
Milionová polévka z kořenové zeleniny je na přípravu rychlá a snadná, na suroviny levná a díky vejci a jemným nočkům také perfektně zasytí. Pro mrazivé dny, ale nejen pro ně, je zkrátka jak stvořená.
Milionová polévka: původ názvu
Proč se jí říká milionová, o tom se vedou spory. Jedni tvrdí, že proto, že se polévka jemně zahušťuje krupicí a tak obsahuje milion drobounkých zrníček. Jiná verze je, že díky této levné polévce můžete ušetřit miliony. Je totiž na suroviny opravdu velice levná.
Další předností je, že i když je levná a na přípravu snadná, obsahuje cenné živiny. Kořenová zelenina dodá jídlu vitaminy, minerály a vlákninu a vejce zase potřebné bílkoviny. Když navíc do polévky přidáte ještě i nočky, jako to děláme u nás doma, získáte velice sytý pokrm.
Recept na milionovou polévku s vejcem a nočky
Na milionovou polévku budete potřebovat: 2 mrkve + 1 menší navíc, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru, 1 vejce, petrželovou nať na ozdobu, sůl, pepř, 3 lžíce másla a 3 lžíce krupice. Na nočky: 1 vejce, vařenou a vychladlou mrkev z polévky, 5 lžic polohrubé mouky, sůl, špetku muškátového oříšku.
Jak na to: Zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jednu mrkev nechte vcelku. Na másle osmahněte zeleninu, zaprašte krupičkou a zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte, přidejte celou mrkev, osolte a vařte asi 15 minut. Poté mrkev vyjměte a zchlaďte.
Do polévky mezitím vlijte 1 vejce a promíchejte. Polévku dochuťte solí a pepřem a připravte si nočky.
Na nočky smíchejte (nejlépe v hrníčku) 1 vejce, najemno nastrouhané asi 2 lžíce vařené mrkve, sůl, špetku muškátového oříšku a 5 lžic polohrubé mouky. Do vroucí polévky zavářejte nočky a vařte asi 2-3 minuty.
Před podáváním polévku dozdobte nasekanou petrželovou natí.
Moje tipy:
- Nočky můžete udělat klasicky jen z mouky a vejce, lze je ochutit kurkumou. Mrkev jsem tam jednou použila, protože mi zbyla z jiného vaření, ale je to na vás.
- Hustota nočků je asi jako na kapání. Do polévky je vždy zavářím přes haluškové tvořítko (z Tescomy).
- Chuť jakékoliv polévky zvýrazní vývar, ať už je zeleninový nebo masový.
- Krupice na zahuštění můžete dát více, ale pozor, aby z polévky nebyla kaše.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině