Crema di caffè: Jak za pár minut připravit božský kávový dezert pomocí PET lahve? Podle videa to zvládne každý
16. 1. 2024 Vaření
Kávu milujete nejen pro její schopnost pomoci vám ve chvílích, kdy na vás přes den padá dřímota, ale i pro její chuť? Tu se můžete užít i ve vynikajícím dezertu crema di caffè. Ten vás dostane nejen svou intenzívní kávovou příchutí, ale i neskutečně snadno přípravou.
Ten nejjednodušší kávový dezert
Crema di caffè je dokonalým řešením ve chvíli, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň byste potřebovali trochu povzbudit. Tento lahodný dezert není ochucený jen nějakou kávovou esencí, je v něm pravá káva.
Crema di caffè je pochoutka původem z Itálie, která se ale rozšířila do celého světa. Je považována za druh kávového nápoje, ale je tak hustá, že se jí lžičkou. Ostatně, kdybyste název přeložili do češtiny, vznikl by vám kávový krém.
Tento krém je krásně nadýchaný, jemný, hodně krémový a působí jako nějaký luxusní dezert. Přitom na přípravu stačí pouhé tři ingredience – káva, moučkový cukr a šlehačka. Nejúžasnější je na něm ovšem to, jak jednoduše se připravuje. Hotový ho totiž máte za pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Espresso v krémové verzi
Na crema di caffè potřebujete hlavně kvalitní silnou kávu. Nejlepší je samozřejmě pravé italské espresso připravené v kávovaru nebo moka konvičce. Espresso má v italské kultuře hluboce zakořeněnou tradici. Jeho pití po jídle je pro mnoho Italů téměř rituálem. Tento kávový krém je pak pro ně takovým zpestřením a dobrotou, která zažene i chuť na sladké.
Vše pořádně vyšlehat
Espresso můžete připravit i z kávy bez kofeinu, pokud zrovna probudit nepotřebujete. V nouzi se dá dezert udělat i z instantní kávy, jen je třeba, aby byla dostatečně silná. Kávu je lepší si připravit den předem a pak ji nechat do druhého dne v lednici. Důležité totiž je, aby všechny ingredience byly dobře vychlazené.
Když je pak společně vyšleháte, výsledkem bude výjimečný kávový krém s hustou, pěnivou a sametovou konzistencí. Vzhledem k tomu, jak je vynikající, zřejmě ho sníte na posezení. Pokud by se vám to náhodou nepovedlo, můžete jej skladovat v lednici, kde vydrží i několik dní.
Jednoduchou kávovou pěnu pak pozvednete na opravdový dezert zdobením. Krém můžete posypat kakaem, skořicí, ale třeba sušenkami amaretti nebo kávovým zrnem v čokoládě.
Jak na pravou italskou crema di caffè
Pokud milujete vše kávové, můžete si crema di caffè udělat rovnou jako dezert třeba hned teď. A jak na to?
Budete potřebovat: 80 ml silné kávy (nejlépe espressa), 2-4 čajové lžičky moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání.
- Připravte si silnou kávu (nejlepší je espresso), do horké kávy přidejte požadované množství cukru, zamíchejte a nechte vychladit.
- Ve středně velké míse vyšlehejte studenou smetanu ke šlehání, dokud se neobjeví měkké špičky. Během šlehání pomalu přilévejte studenou kávu. Šlehejte, dokud šlehačka nezhoustne. Mísu přikryjte plastovou fólií a dejte asi na hodinu do chladničky. Před podáváním jemně promíchejte a podávejte v malých skleničkách (o něco větších než šálek na espresso). Podávejte posypané kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Náš tip: Kávový dezert si můžete snadno připravit i poměrně jednoduchým trikem jako v následujícím videu. Stačit vám na to bude jen obyčejná plastová láhev od limonády. Jak na to:
Vychlazené espresso nejprve promíchejte s cukrem a nalijte je do plastové láhve. Pak přilijte studenou smetanu ke šlehání a třepejte s lahví asi 2-3 minuty, dokud směs nezhoustne. Pak už ji ze láhve jen jednoduše nalijete do sklenic a můžete si pochutnávat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kávová granola zasytí i dodá energii. Křupavost zajistí obalení v sirupu z medu a másla a poté pečení na nízkou teplotu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vídeňská káva Einspänner: Vznikla jako káva pro kočí na zahřátí, výborná je ale i ledová
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí