Holka u plotny radí: Palačinkový dort s tvarohem, povidly a čokoládou chutná skvěle a připravit jej zvládne každý
23. 1. 2024 Vaření
Palačinky patří k nejoblíbenějším moučníkům. A také nejsnazším na přípravu. Jednoduše z nich navíc vytvoříte dort. Prokládaný tvarohovým krémem a povidly a zalitý čokoládou chutná tak dobře, že ze stolu mizí rychlostí blesku
Základní recept na palačinky
Minulý týden jsme psali o receptu na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha. Právě tento recept mě inspiroval k vytvoření malinko jiné verze s přídavkem kakaa. Palačinky v základní verzi podle "velkého šéfa" jsou naprosto vynikající a můžu je směle doporučit. Recept na ně najdete zde.
Když ale trošku uberete mouky a přidáte kakao, rázem vzniknou čoko palačinky, ze kterých snadno poskládáte vynikající dort. Kdo navíc miluje kombinaci čokolády a tvarohu, známou třeba z Míša řezů, ten si zaručeně pochutná. Já jsem přidala ještě povidla, aby byl výsledek zajímavější a šťavnatější.
Nabízím tedy recept na palačinkový dort i své tipy na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Palačinkový dort s tvarohovým krémem
Na těsto na palačinky budete potřebovat: 180 – 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, špetku soli, 450 ml mléka, 3 vejce M, 3 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla a 1-2 lžičky cukru. Na krém: 350 g tvarohu, cukr dle chuti, povidla dle potřeby. Na dokončení: čokoládu, šlehačku, oříšky a mandlové plátky.
Jak na to? Všechny suroviny na palačinkové těsto důkladně prošlehejte. Nechte odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Pak rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete olejem a na pánev nalijte jednu naběračku těsta. Krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
Jakmile budou všechny palačinky usmažené, odložte je bokem a nechte vychladnout.
Tvaroh smíchejte s cukrem. Palačinky potírejte tvarohovým krémem a vrstvěte na sebe, občas palačinky promažte povidly. Tak se budou nepravidelně střídat vrstvy tvarohového krému a povidel.
Hotový dort dejte na hodinku vychladit do lednice, pak přelévejte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte mandlemi, oříšky a šlehačkou.
Moje tipy:
- Do těsta na palačinky se někdy také dává olej. Nemám s tím ale dobrou zkušenost a raději používám rozpuštěné a vychladlé máslo. Vždycky jen kvalitní a české.
- Máslo v těstě zajistí jeho pružnost, s těstem se vám bude lépe zacházet a lépe je také rozprostřete na pánvi do tenoučké vrstvy.
- Těsto vždycky nechávám odstát v chladu. Mouka se s ostatními surovinami propojí a palačinky se pak netrhají. Za mě je ideální udělat si těsto večer a druhý den ráno s ním pracovat.
- Suroviny, popsané v receptu výše, vystačí na malý dort. Dort na fotce je z dvojnásobné dávky.
- Do tvarohu můžete vmíchat část ušlehané smetany, krém bude nadýchanější.
- Není nutné kupovat tvaroh v alobalu, bývá sušší a nemá tak hladkou konzistenci. Doporučuji proto tvaroh "ve vaničce".
- Při roztírání si dejte pozor, abyste tvaroh vždy rozetřeli po celé ploše palačinky, aby pak v řezu byla náplň stejnoměrná.
- Před konzumací je lepší nechat dort půl hodinky při pokojové teplotě, chutná pak lépe.
- Pokud byste dělali dost den předem, je to možné, ale pak jej dejte do lednice bez polevy a zakrytý potravinářskou folií. Palačinky mají tendenci vysychat a tvrdnout. Nejlepší je proto dělat dort ráno a podávat jej ten den.
- Do klasického těsta na palačinky nedávám cukr, protože se pak palačinky mohou snáze připalovat, ale v případě kakaového těsta je cukr nutný, jinak jsou palačinky málo sladké a lehce nahořklé.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19