Sušené sýry jako chuťovka pro gurmány. Jednoduchou verzi v podobě „popcornu“ si snadno uděláte i doma
31. 1. 2024 Vaření
Sušíte si v létě bylinky a na podzim houby a rádi si pochutnáváte na sušeném ovoci? A napadlo vás někdy, že se dá usušit sýr? Je to vlastně taková alternativa k sušenému masu, oproti němu ale příjemně křupe a hlavně jde o zdravější náhradu chipsů nebo krekrů.
I sýry se dají sušit
Sušení je jednou z oblíbených metod konzervace potravin. Našim babičkám ostatně v minulosti ani nic nezbývalo. Když si chtěly uchovat ovoce na zimu, bylo vedle výroby marmelád a kompotů jeho usušení nejjednodušší možností.
Dnes je sušené ovoce běžnou pochutinou, kterou oceníte, když vás honí mlsná. Navíc je výborným, rychlým a hlavně na prostor nenáročným zdrojem energie na cestách nebo v práci či ve škole. Jako chuťovku si dáváme i jerky (sušené maso) a stejně tak je možné usušit sýry.
Mohlo by vás zajímat
Lehká a dietní pochutina
Sušené sýry jsou výbornou pochoutkou k vínu nebo k nějakému jinému drinku, svačinkou na cesty nebo zkrátka vždy, když máte pro změnu chuť na něco slaného. Jsou však mnohem lepší a zdravější než různé tyčinky, krekry či brambůrky, které jsou plné tuku nebo mouky.
Sušené sýry splňují zásady nízkosacharidové diety, takže je můžete mlsat téměř bez výčitek. Dále jsou přímo dokonalým zdrojem bílkovin a také neobsahují lepek. Navíc si v nich užijete příjemnou koncentrovanou chuť sýra.
Jaké sýry se dají sušit?
V sušeném stavu si můžete vychutnat různé druhy sýrů. Nejčastěji se takto upravuje eidam, gouda, ementál, čedar, ale i niva nebo sýry jako feta či kozí sýry. Sušené sýry je možné koupit jako chuťovku od různých prodejců a v různých verzích. K dostání jsou sýry lyofilizované neboli sušené mrazem, ale i sušené za tepla, které jsou běžnější.
Předností takto zpracovaného sýra je, že dlouho vydrží, není nutné jej skladovat v lednici, a kromě toho, že si jej můžete jen tak zobat jako chuťovku, má i další možnosti využití.
Můžete jím posypat třeba salát, použít místo krutonků do polévky, hodí se do slané domácí granoly (zapečeného müsli) nebo i k dochucení smetanových omáček či k posypání zapékaných pokrmů. Navíc jej snadno rozmixujete na prášek, jímž je možné posypat a ochutit domácí popcorn.
Jak na domácí sýrový „popcorn“
Křupavou sýrovou pochoutku si snadno můžete vyrobit i doma. A zvládnete to i bez sušičky, jen s pomocí obyčejné trouby. Poměrně rychle získáte křehkou dobrotu intenzívní sýrové chuti, která vydrží až 3 týdny. Pokud ji tedy nesníte na posezení ještě za tepla. Vynikající je totiž již hned po upečení. Příprava je navíc neskutečně snadná. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: libovolný sýr vcelku (45% eidam, ementál či čedar), případně koření na dochucení.
- Sýr nakrájejte na 1 cm velké kostičky, rozprostřete na plech na pečicí papír, zakryjte papírovou utěrkou a položte na nějaké suché, stinné místo, ne však nad topení. Tam nechte sýr několik dnů osychat – na sýru by se během té doby měl trochu vysrážet tuk.
- Po 2-4 dnech sundejte ze sýra utěrku, přendejte jej na papírem vyložený plech, posypejte případně kořením podle chuti a vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C. Sýr by se měl začít nafukovat právě jako popcorn. Pečte asi 7-16 minut, pak vyjměte a nechte vychladnout. Sýr uchovávejte v nějaké dobře uzavíratelné nádobě.
Náš tip: Máte-li rádi sýrové speciality, můžete vyzkoušet i tyto jednoduché sýrové tyčinky z listového těsta podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Květák v sýrové strouhance překvapí i gurmány. Díky pečení v troubě je nádherně křupavý a chuťově výrazný sýr mu dodá šmrnc
Jak na domácí popcorn? Příprava zabere pár minut a díky přepuštěnému máslu zůstane křupavý i po ochucení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05