Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínský nový rok a sedm šťastných jídel: Čínské knedlíčky i jarní závitky přinášejí bohatství, nudle zase dlouhověkost
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, stockking/koláž Toprecepry.cz

V soboru 10. února začíná čínský nový rok, podle čínského zvěrokruhu bude ve znamení draka, který střídá dosavadního králíka. Oslavy začínají v předvečer Nového roku, tedy v pátek 9. února, a trvají celých 16 dní. Vrcholí 24. února Svátkem lampiónů. Během svátků se navštěvují rodiny a podávají se tzv. šťastná jídla, která se odlišují podle regionů. Víte, jaká ale nesmí v žádném případě chybět?

1. Ryby – zvýšení prosperity 

Ryba je tradičním pokrmem na jídelním lístku čínského nového roku. Ta by měla být posledním jídlem starého roku a její zbytky mají zůstat na první dny roku nového. Číňané věří, že když rok začíná a končí "přebytkem", bude se jim lépe dařit po celý rok.

Jaká ryba je ta správná? Na prvním místě je to karas, na druhém pak mud carp, což je asijský bahenní kapr. Obě ryby prý přinášejí štěstí. V některých oblastech je na talíři i sumec.

2. Čínské knedlíky – bohatství

Zejména na severu Číny se oslavy přelomu roku neobejdou bez typických čínských knedlíčků. Čím víc jich sníte, tím více peněz v novém roce vyděláte.

Knedlíčky jsou z tenkého těsta, které se plní mletým masem a jemně nakrájenou zeleninou. Maso se volí většinou vepřové, někdy kuřecí či hovězí, naplnit se mohou i rybami nebo nakrájenými krevetami. Připravují se vařené ve vodě, ale i vařené v páře, někdy se i smaží nebo pečou.

3. Celé kuře – jednota a celistvost

Kuře se podává celé včetně hlavy a nohou, což má představovat jednotu a celistvost, tedy dobrý začátek i konec roku. Většinou se peče nebo dusí pouze s jednoduchými přísadami, jako jsou sójová omáčka a zázvor.

Nejprve se kuře symbolicky nabízí předkům a bohům za přízeň a ochranu. Kuřecí nohy dostane otec rodiny, aby tak „uchopil“ štěstí.

4. Koláč z lepkavé rýže – vyšší pozice a vyšší příjem

Říká se mu niango a čínské rodiny ho připravují už na Silvestra.  Nejdůležitější surovinou je zrnitá rýže (někdy je známá i jako sladká rýže), která je po uvaření mimořádně lepkavá. Do koláče se přidává i cukr, kaštany, datle a lotosové listy.

Konzumace tohoto koláče přináší údajně povýšení, více peněz, ale i studijní úspěchy.

5. Jarní závitky – blahobyt

Obzvlášť na východě země jsou oblíbeným novoročním jídlem jarní závitky. Válečky či obdélníčky z tenkého těsta plněné masem, zeleninou, ale i červenou fazolovou pastou. Smaží se ve vrstvě oleje, dokud nemají zlatožlutou barvu.

Právě díky ní pak vypadají jako malé cihly zlata a přinášejí tak blahobyt.

6. Sladké rýžové kuličky – rodinná pospolitost

Sladké rýžové kuličky jsou především hlavním pokrmem posledního dne, Svátku lampiónů, ale připravují se i během předchozích svátečních dnů. Jsou symbolem shledání, proto nesmí chybět na různých rodinných setkáních. 

Základem je lepkavá rýžová mouka a kuličky se plní  sladkou, polotekoucí náplní. Poté krátce povaří a podávají se přelité sladkými polevami.

7. Čínské nudle – štěstí a dlouhověkost

Dlouhověkost má představovat právě délka nudlí. Proto ty servírované v průběhu novoročních svátků musí být delší než obvykle.

Na způsobu podávání už tak nezáleží, někdy se smaží se zeleninou či masem, běžné je i podávat je misce s masovém nebo zeleninovým vývarem jako polévku.

Náš tip: Čínské smažené nudle s kuřecím masem si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

chinahighlights.com: 12 Lucky Chinese New Year Foods to Greet the Year of Dragon 2024

thefoodellers.com: 9 Traditional Foods For Chinese New Year 2024

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli