Zavařování a zpracování domácího ovoce
24. 6. 2016 Tipy a triky
Blíží se krásné letní období, které je plné ovoce a zeleniny z našich zahrádek. Možná se ale také potýkáte s problémem, že více druhů dozrává najednou, a je třeba je rychle zpracovat. Majitelé velkých mrazáků mohou část zamrazit, ale i takto uložené ovoce má omezenou trvanlivost. Ideálním řešením je tedy zavařování, které je vhodné nejen na sladké plody stromů a keřů, ale také na zeleninu nebo maso.
Naprostou klasikou jsou české zavařovací hrnce z pozinkovaného kovu. Známe je už z kuchyní našich babiček a můžete je sehnat ve velikosti 20 l a 30 l, přičemž ten větší umožňuje zavařování sklenic ve dvou vrstvách. Zavařovací teploměr případně jeho pouzdro pak kupujete zvlášť, a pokud chcete mít jistotu, že se jen tak nerozbije, vsaďte na teploměr DTD2. Ten je navíc univerzální a vhodný do všech typů zavařovacích hrnců.
V moderních kuchyních často převládají indukční desky, a pro ty je třeba zvolit zavařovací hrnec na indukci. Má magnetické dno a je vhodný na všechny typy sporáků. Velký smaltovaný hrnec má navíc i jiné využití, například na vaření marmelád, guláše pro rodinnou oslavu nebo při domácí zabíjačce.
Nezapomínejte ani na praktické pomůcky, které vám zavařování usnadní. Takové kleště na vytahování horkých zavařovacích sklenic už zachránili nejednu ruku od popálení. Ke správnému uzavření omnia víček vám pomůžou zavařovací kleště nebo hlava, k jejich otevření pak jednoduchý malý otvírák, který snadno sbalíte i na cesty.
Výborným tipem pro zahrádkáře je také odšťavňovací hrnec. Je složený ze tří pater a vhodný na všechny typy sporáků včetně indukce. Do spodního patra nalijete dostatečné množství vody, prostřední patro slouží k zachycení šťávy z ovoce a horní patro s dírkami naplníte rybízem, malinami, jahodami nebo také rajčaty či červenou řepou. Horká voda ovoce propařuje a uvolněná šťáva pak odtéká hadičkou do připravené nádoby. Ovoce můžete mezi sebou kombinovat a vytvářet tak nové a nové chutě. Výsledná šťáva má pak mnoho využití – jako základ do domácích marmelád, džemů, zmrzliny nebo jako sirup.
Buďte na letošní úrodu připraveni a vychutnávejte si ji po celý rok. Vždyť přece není nic lepšího, než domácí produkty, které s láskou připravíte a ochutíte podle svých představ.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí