Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
27. 3. 2024 Domácnost
Barvení vajíček je tradice, která se datuje tisíce let zpět. Původně byla spojena s různými jarními oslavami a rituály, avšak dnes neodmyslitelně patří k Velikonocům. Způsoby barvení používá každá rodina odlišné, ale není od věci se přiučit i nějaký nový. Třeba ten, díky němuž vytvoříte vajíčka s mozaikou.
Tradice stará desetitisíce roků
Barvení vajíček jako symbol nového života je tradice, která má kořeny hluboko v historii. První zaznamenané zdobené vajíčko je pštrosí vejce s rytinami z doby před 60 000 lety, nalezeno bylo v Africe. Křesťanská tradice barvení vajíček na Velikonoce začala pravděpodobně v raném středověku.
Mohlo by vás zajímat
Způsoby zdobení
V současnosti bereme barvení vajíček jako nedílnou součást oslavy Velikonoc, navíc slouží i jako rodinná zábava, které se rády účastní i děti. V některých kulturách jsou velikonoční vajíčka zdobena velmi složitými vzory, například ukrajinské pysanky, jsou vytvářeny pomocí voskové batiky. Jde o techniku, při níž se na vajíčko nanášejí vzory voskem před barvením. Po obarvení se vosk odstraní a odkryjí se bílá nebo jinak obarvená místa.
Existuje i rýžová metoda, při níž se vajíčko umístí do sáčku s rýží a několika kapkami potravinářské barvy, sáček se zatřese a vajíčko tak získá zajímavý mramorový efekt.
Čím barvit
Tradičně se vajíčka barvila přírodními barvivy, jako jsou cibulové slupky (pro hnědou), červená řepa (pro růžovou), špenát (pro zelenou) a kurkuma (pro žlutou). Dnes jsou často používány i umělé barvy pro pestřejší a jasnější efekt.
Téměř každá země má své vlastní tradice a způsoby, jak slaví Velikonoce a jak barví vajíčka. V Řecku a dalších pravoslavných zemích jsou vajíčka tradičně barvena do červena, aby symbolizovala Kristovu krev.
Na instagramovém profilu sos_kuhinja_kitchen se ovšem objevila zajímavá a netradiční metoda, která za použití klasických nylonových ponožek, zelí, cibule a česnekových slupek dokáže vytvořit vajíčka pokrytá krásnou kresbou.
Velikonoční vajíčka s mozaikou
Na výrobu jedinečného velikonočního symbolu budete potřebovat: 800 g červeného zelí, vodu, cibuli, slupky od česneku a cibule, 6 vajec, 6 nylonových ponožek, provázek, 1 lžíci soli a 3 polévkové lžíce octa.
Jak na to?
- Zelí nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Na středním ohni vařte 20 minut.
- Mezi tím si do misky nastříhejte slupky ze dvou cibulí a jednoho česneku.
- Vejce namočte do vody a ihned obalte ve slupkách. Poté je vložte do ponožek, které obalíte kolem celého vajíčka, a na spodní straně utáhněte. Zavažte provázkem, aby ponožky nepovolily. (Využít můžete i starší punčocháče, které nastříháte a zavážete z obou stran.)
- Do hrnce s vařícím se zelím přidejte lžíci soli a ocet.
- Opatrně do zelí ponořte vejce v ponožkách a na mírném ohni vařte 10 minut.
- Poté vypněte oheň, nebo hrnec odstavte mimo plotnu a nechte hodinu chladit. Následně vejce vyndejte a odstraňte ponožky a přichycené slupky z cibule a česneku.
- Vejce opatrně potřete olejem, aby vynikly barvy, které při vaření na krásné velikonoční ozdobě vznikly.
Náš tip: Po Velikonocích si můžete z vajíček podle našeho videoreceptu připravit skvělou tlačenku:
Zdroje informací:
wikipedia.org - Easter egg
southernliving.com - Why Do We Dye Easter Eggs?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak skvěle uvařit vejce natvrdo nebo naměkko, a jak je snadno oloupat? Pomůže sůl, ocet a studená voda
Medovníková roláda: Báječně vláčný a medem vonící moučník s karamelovým krémem se rozplývá na jazyku
Rychlá velikonoční nádivka jako od maminky: Voní bylinkami i máslem a díky tomuto postupu je raz dva hotová
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Historie barvení vajíček: Čarodějky používaly rezavé hřebíky a anglický král nechal vejce zdobit zlatem
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Nadýchaná pomazánka z červené řepy voní koprem, je rychle připravená a vyjde na pár korun