Holka u plotny radí: Jak využít zbytky pečeného kuřete? Maso se hodí do tortilly i pomazánek, kosti zase na vývar
15. 4. 2024 Vaření
Také se vám už stalo, že jste pekli kuře, všichni si obrali ty oblíbenější části a sušší prsíčka už nikdo nechtěl? A kosti taky automaticky házíte do koše? Škoda! Všechno ještě lze parádně využít.
Pečené kuře: tradice nejen na neděli
Pečené kuře patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel. Ale bývá to také jídlo, ze kterého se pak zbytky často vyhazují. Vysušené části prsíček, kosti, výpek...to všechno leckdy letí do koše, i když by nemuselo. Baví mě hrát si se surovinami tak, aby se využily na maximum a nevyhazovalo se pokud možno nic.
Proto jsem dnes pro vás připravila několik tipů, co udělat se zbytky pečeného kuřete. S trochou fantazie totiž vykouzlíte ještě parádní pokrmy, a navíc ušetříte.
Mohlo by vás zajímat
7 tipů, jak využít zbytky z pečeného kuřete
Nejde jen prsíčka, z pečeného kuřete hravě využijete mnohem více. Přináším tipy na vyzkoušené recepty a třeba vás napadnou i další možnosti.
- Těstovinový salát. Jednoduché, rychlé, dobré. Uvařené těstoviny stačí smíchat s nakrájenými pečenými kuřecími prsíčky, nadrobno nakrájenou cibulí, hráškem a majonézou a dochutit solí a pepřem. Přidat dle sezony můžete i medvědí česnek, petrželku, bazalku, nebo nastrouhaný sýr či vařená vajíčka.
- Trhané kuřecí maso v bagetě. Vezměte výpek z kuřete, po vláknech natrhaná pečená prsíčka a společně prohřejte na pánvi. Pak podélně překrojte bagetu, potřete hořčicí nebo majonézou, přidejte listy polníčku a trhané kuře i se šťávou. Doplnit lze i plátky rajčat. Bagetu přiklopte a máte skvělý letní oběd, připravený i na cesty.
- Zapečené kuřecí maso s brambory a smetanou. Pečená kuřecí prsíčka nakrájejte a smíchejte s výpekem. Brambory vařené ve slupce oloupejte, nakrájejte na plátky a vrstvěte do pekáče. Střídavě pokládejte na sebe brambory a kuřecí maso. Zalijte smetanou smíchanou s vejci a strouhaným sýrem a zapečte.
- Kuřecí v tortille. Kuřecí prsíčka natrhejte po vláknech a prohřejte ve výpeku. Naplňte jimi tortillu, přidejte sýr a zeleninu dle chuti (rajčata, papriky...), přehněte na půl a zapečte na pánvi z obou stran.
- Pomazánka z kuřecího masa. Pečená prsíčka nakrájejte nadrobno, smíchejte s nastrouhanou mrkví (celerem) pro křupavý efekt, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Dochuťte a podávejte s chlebem.
- Salát s kuřetem a vejci. Nakrájená kuřecí prsa smíchejte s nakrájenými uvařenými vajíčky, nakrájenou okurkou a cibulí. Přidejte dle chuti majonézu, hořčici, sůl a pepř.
- Fitness salát s kuřecími prsíčky. Kdo chce ubrat kila do plavek, pak může zkusit tento salát. Jak na něj? Kuřecí prsíčka nakrájejte, ledový salát natrhejte, rajčata a okurky nakrájejte. Přidejte případně balkánský sýr, mozzarellu nebo olivy, dochuťte citronem, olivovým olejem a solí.
- Falešný grenadýrmarš. Uvařte těstoviny, na cibulce poduste nakrouhané hlávkové zelí a smíchejte s kuřecími prsíčky a výpekem. Jednoduché, ale velice lahodné jídlo bude na stole do půl hodinky!
- Vývar z kostí. Vezměte vypečené kosti z kuřete, zalijte je vodou, přidejte cibuli a kořenovou zeleninu, osolte a povařte. Vývar sice nebude mít takovou sílu, jako kdyby se kosti vařily zasyrova, ale pro dochucení polévek nebo omáček bude stále perfektní. Já jej vždycky vychladlý skladuji v mrazničce a dle potřeby pak používám jako základ do jiných jídel.
Ráda bych napsala, že je to všechno, ale není. Zbytky kuřete lze využít třeba do směsi na topinky, do kuskusu a hodí se jako cenná bílkovina do jakéhokoliv zeleninového salátu. Výpek je dobrý jen tak na chleba, nebo k dochucení dušených zeleninových či masových směsí a do rizota.
A jistě je mnoho dalších využití, na které jsem si nevzpomněla. Tak tento článek berte jako inspiraci a řiďte se svou chutí, fantazií í obsahem ledničky. Zkrátka, přesně v duchu vaření našich babiček - aby nic nepřišlo nazmar.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kde mají v Praze nejlepší věnečky a kolik stojí? První místo získává retro kavárna na Vinohradech, za 45 Kč kvalitu nečekejte
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená