Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
19. 4. 2024 Vaření
Hledáte recept na nějaký netradiční moučník, jehož příprava vám nezabere moc času, ale přitom bude vypadat luxusně? Rákócziho řezy jsou ideální volbou. Vypadají i chutnají báječně a navíc jde o výborný koláč pro období, kdy ještě nemůžeme využívat čerstvé ovoce.
Koláč se čtyř vrstev
Rákócziho řezy jsou sice je obyčejným koláčem na plech, zato ale efektně vypadajícím. U nás méně známý moučník je totiž dokonalou kombinací těsta, tvarohové náplně a nakonec sněhu a marmelády, které zdobí jeho povrch. Právě marmeláda v nich nahrazuje ovoce, což z řezů dělá koláč, který můžete upéct v každém ročním období.
Marmeládu, která je obvykle meruňková, na něj seženete všude, i kdybyste ji zrovna neměli zavařenou ve spíži. Navíc koláč potěší i nerozhodné, kteří nikdy nevědí, zda by si raději dali moučník s tvarohem nebo marmeládou. V Rákócziho řezech totiž najdou obojí.
Mohlo by vás zajímat
Slavná maďarská delikatesa
Již z názvu lze usuzovat, že Rákóczi túrós je původem maďarský koláč. Kdo ale byl onen Rákóczi? Nebyl to žádný státník nebo umělec, ale osoba nejpovolanější k přípravě dezertu, a sice kuchař a cukrář. János Rákóczi před více než sedmdesáti lety pracoval v nejvyhlášenějších restauracích světa, jeho kariéra však vyvrcholila roku 1956, kdy na výstavě v Bruselu předvedl moučník, jenž po něm získal jméno.
Dodnes je považován ze jeden z nejznámějších maďarských zákusků a narazíte na něj snad v každé maďarské kavárně nebo cukrárně. Důkazem jeho popularity je i fakt, že jeden z maďarských pivovarů dokonce vyrábí pivo s příchutí meruněk a vanilky nazvané Rákóczi túrós.
Řezy nebo tartaletky?
Slavný Rákócziho moučník se obvykle připravuje v podobě řezů, tedy koláče na plech, který se podává nakrájený na dílky – řezy. Někdy se ale peče i jako malé dortíčky nebo košíčky s tvarohovou náplní potřené meruňkovou marmeládou a na povrchu dozdobené sněhem. Právě sníh dělá z moučníku něco speciálního, hlavně po vzhledové stránce.
Sněhem se obvykle na jeho povrchu kreslí mřížka, mohou se jím ale udělat i jiné obrazce, případně se může koláč potřít sněhem celý. Někdy je koláč i z více vrstev – tvaroh pak bývá mezi dvěma vrstvami těsta, které jsou ještě potřené marmeládou, a vše završuje jednolitá vysoká vrstva nadýchaného sněhu.
Rákócziho řezy podle maďarského receptu
Patříte-li k milovníkům tvarohových dezertů a Rákócziho řezy vás zaujaly, můžete si je upéct podle tohoto originálního maďarského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 30 dkg mouky, 15 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 2 žloutky, 1lžičku jedlé sody, špetku soli, 1 dl zakysané smetany. Na náplň si připravte: 50 dkg tvarohu, 10 dkg cukru krystal, 10 dkg cukru krystal, 3 lžičky krupice, 2 žloutky, 1 dl zakysané smetany, meruňkový nebo broskvový džem, 4 bílky a 15 dkg moučkového cukru.
- Mouku prohněťte s máslem, moučkovým cukrem, žloutky, lžičkou jedlé sody, špetkou soli a zakysanou smetanou. Vyválejte na tloušťku 1 cm, položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C 10 minut, až je těsto téměř upečené.
- Tvaroh smíchejte s cukrem, krupicí, žloutky a zakysanou smetanou a připravte náplň. Těsto potřete tence marmeládou a poté na něj rozetřete náplň. Vraťte do trouby. Pečte 20 minut při teplotě 160 °C.
- Nad párou ušlehejte bílky s moučkovým cukrem do tuha. Poté tímto tuhým sněhem naplňte cukrářský sáček a naneste jej na koláč do tvaru mřížky. Do každého „okénka“ pak dejte malou lžičkou meruňkové marmelády a pokračujte v pečení při 150 °C po dobu 15 minut. Hotový koláč nakrájejte na řezy a můžete podávat.
Náš tip: Máte-li v oblibě koláče s tvarohem, vyzkoušejte třeba i tyto vynikající tvarohové řezy podle našeho video receptu.
5percangol.hu: Híres magyar sütikről röviden angolul
Mindmegette.hu: Hagyományos Rákóczi-túrós
Madscientist.hu: Rákóczi túrós
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Celestýnské nudle
Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více
Cordon bleu
Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více
Drobenka (pekařská)
Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše – nejslavnější maďarská specialita. Z tohoto těsta s podmáslím je připravíte snadno
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Dort Esterházy podle Josefa Maršálka: Bílky na těsto je lepší nedošlehat a máslo a pudink do krému musí mít stejnou teplotu, radí cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Peče celá země: Jak na nejslavnější dort maďarských kaváren Dobos? S našimi radami jej zvládnete jako mistři cukráři
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší