Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Zdroj: Freepik, freepik, a Freepik, Racool_studio/koláž Toprecepty

Brambory jsou jedním ze základních kamenů naší kuchyně. Většina z nás si svůj jídelníček bez nich nedovede představit. A to jsou mezi námi i ti, kdo brambory a pokrmy z nich musí mít na talíři každý den.

Oblíbený brambor

Ačkoli se do Evropy dostaly v 16. století a nějakou chvíli trvalo, než si Evropany získaly, brambory se staly jednou ze základních surovin různých kuchyní. A vůbec nezáleží na tom, kdo má jak hluboko do kapsy. 

Lze z nich připravit vynikající syté pokrmy za pár korun, mohou ale také doplňovat talíř s luxusními gurmánskými pochoutkami. Obyčejné vařené brambory slouží jako příloha k masu nebo smaženým jídlům, pečené brambory posypané sýrem a omaštené máslem jsou levnou a jednoduchou večeří

Patříte také mezi ta znamení horoskopu, která bez brambor a jídel z nich nemohou žít?

Býk (20. dubna – 20. května): Musí mít estetiku i na talíři

Býci jako představitelé skupiny zemských znamení mají v sobě zakořeněnou potřebu chránit planetu. Vědí, že brambory jsou nenáročnou plodinou, k jejímuž pěstování není potřeba velké množství vody.

Lidé narození ve znamení Býka mají rádi hezké věci a každé jídlo je pro ně obřad s dokonale prostřeným stolem. Nepřekvapí tedy, že pokud si mohou vybrat, jako přílohu k přírodně upravenému masu volí na talíři dobře vypadající lahodné a jemné gratinované brambory.

Blíženci (21. května – 20. června): Nerozhodní gurmáni

Blíženci jsou nesmírně společenské znamení, je jim ale vlastní určitá rozpolcenost a nerozhodnost. Ta se projevuje i v jídle. Nemají problém si jeden večer zajít do luxusní restarurace a dopřát si gurmánský zážitek, zatímco další den se spokojí s brambory na loupačku.

Brambory v jejich jídelníčku nikdy nechybějí a aspoň jednou denně si je dopřejí v podobě přílohy nebo bramborového jídla. Nikdy ovšem neodolají na první pohled obyčejnému bramborovému salátu.

Rak (21. června – 22. července): Vaří pro rodinu

Mimořádně citliví a vnímaví Raci jsou trochu nostalgičtí a maji rádi rodinné tradice. Jsou šťastní, když se široká rodina sejde u jednoho stolu a když všechny mohou pozvat na domácí oběd nebo večeři.

Pro Raka není problém otáčet se v kuchyni, vaří s láskou a má radost, když hostům chutná. Nebrání se složitějším jídlům, ale přílohu preferuje právě bramborovou. Rak je mistr v přípravě bramborové kaše, kterou umí dochutit různými ingrediencemi a dovést ji k naprosté dokonalosti.

Střelec (22. listopadu – 21. prosince): Potřebují exotiku

Cestovatelé, milovníci cizích kuchyní a nápojů, to jsou Střelci. Jejich toulavé boty a bezmezná touha po svobodě je často zavedou do různých zemí, kde si s radostí vychutnávají exotické pokrmy.

Nikdy ale nezapomínají na brambory a jídla z nich, která jsou u nich vždy na prvním místě. Nečekejte ovšem u nich, že se spokojí s vařenými brambory nebo s hranolky. Potřebují něco přece jen trochu zvláštního, například francouzský salát Niçoise, v kterém se snoubí vařené brambory s chutí tuňáka a pikantního koření. 

Ryby (19. února – 20. března): Milovníci polévek

Ryby jsou trochu nevypočitatelné a je jim blízký svět fantazie. Není divu, že většinou nevaří podle receptu a jídlo pokaždé trochu inovují. Jsou mistry ve vaření nejrůznějších polévek.

Z brambor pak připravují nepřeberné množství pokrmů. Nejraději ale mají bramborové polévky, hodně husté s vůní máslové jíšky a nezaměnitelnou chutí hub, jemně kořeněné majoránkou.

Náš tip: Pokud také patříte mezi milovníky jídel z brambor, vyzkoušejte jednoduché francouzské brambory podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

Horoskopy-online.cz: Znamení zvěrokruhu

Potatogoodness.com: Potatoscopes: What your astrological sign says about your taste in spuds

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli