Tipy na výrobu čerstvého smoothie, domácí zmrzliny či ledové tříště
30. 5. 2020 Tipy a triky
Pár parných letních dní je už za námi, žádná rosnička vám ale neodpřísáhne, že už žádné nepřijdou, i když to občas vypadá všelijak. Proto je dobré se na teplé dny připravit. V letním parnu vás nejvíce zchladí šťavnaté smoothie, osvěžující domácí zmrzka nebo super ledová tříšť.
Chia smoothie s mangem a kokosem
- 100 ml kokosového mléka
- 100 g čerstvých kousků manga
- 1/2 polévkové lžíce semínek chia
- 1 polévková lžíce medu
- 1 čajová lžička citronové, nebo limetkové šťávy
- Hrst máty nebo meduňky
- 8 velkých kostek ledu
Chia semínka ponoříme do kokosového mléka a necháme půl hodiny odpočinout. Ostatní přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Poté přidáme mléko s nabobtnanými chia semínky a zamícháme lžící. Toto smoothie chutná svěže díky mangu a kokosu a navíc zasytí. Ovoce může obměnovat dle chuti.
Brčálově zelené, ale výborné smoothie
Základem tohoto smoothie jsou vždy čerstvé listy špenátu, kterých potřebujeme 100 g, dále 100 g ovoce dle chuti a 100 ml vody. Kouzlo tohoto receptu spočívá v tom, že je volný, ale jak název napovídá, nápoj by měl být zelený, je proto vhodné použít třeba kiwi, špenát a vodu a pak už jen dohladka mixovat, a osvěžující nápoj je na světě. Pokud patříte k milovníkům experimentů, můžete zkusit přidat třeba okurku.
Ovocné smoothie
- 150 g čerstvých malin
- 2 vyzrálé banány
- 200 ml kokosového mléka
Všechny ingredience očistíme. Maliny propláchneme, banány oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Společně s kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme. Pokud máte rádi změnu, vyzkoušejte místo kokosového mléka třeba mandlové či sojové s příchutí vanilky.
Domácí zmrzlina, kterou si můžete dát ihned
- 500 g zmraženého ovoce – domácího nebo koupeného
- 2-3 lžíce cukru, použít můžete i med či stévii
- 1 kelímek zakysané smetany, tvarohu, pribiňáku nebo klasické smetany
- Max. 100 ml studeného mléka
Všechny suroviny kromě mléka vložte do mixéru a rozmixujte. Postupně, po lžících přidávejte mléko, dokud se nevytvoří hustá hmota. Když to s mlékem přeženete, vytvoříte spíše ledový koktejl než zmrzlinu. Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, který můžete ihned podávat. Pokud byste chtěli zmrzlinu mrazit, počítejte s tím, že přestane být heká a krémová.
Ledová tříšť
- 500 g jahod nebo jiného ovoce
- 500 ml vody
- 180 g cukru krupice, lze použít i med
- 3 lžíce citronové šťávy
Jahody omyjte, odstopkujte, rozmixujte a postupně přidejte cukr. Počkejte, až se rozpustí a dokud směs není hladká. V případě použití medu nemusíte čekat, než se rozpustí, jen jej vmíchejte. Pokud tříšť vyrábíte z jahod, vyjměte ji z mixéru a přeceďte, abyste se zbavili zrníček. Hotovou směs na tříšť dejte do dózy a vložte na 3 hodiny do mrazáku. Po této době bude po okrajích dózy tříšť přimrzlá, ale uprostřed bude mít správnou konzistenci, proto ji jen stačí promíchat a podávat nejlépe s brčkem a deštníčkem. Tříšť můžete ozvláštnit mátou, kůrou z limetky nebo meduňkou.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
30. 3. 2019 18:39