Kouzlo podzimní diety: 5 potravin, se kterými zdravě a hravě zazimujete své tělo!
28. 10. 2020 Životní styl
Dny letních salátů jsou u konce, ale to nutně nemusí znamenat stopku v přísunu vitamínů, minerálů a dalších výživných látek, bez kterých se naše tělo ve stále chladnějším počasí jednoduše neobejde. Při obměně letního šatníku za ten podzimní, kdy vrstev stále přibývá a občas je třeba nasadit i čepici, však často zapomínáme, že pro naše tělo je třeba podobnou změnu vnést i do jídelníčku. Podívejme se na několik sezónních potravin, které napomáhají k hormonální rovnováze, posílí váš imunitní systém, působí jako energetická bomba a pomůžou vám cítit se před chladnou zimou fit!
Brusinky
Po celý rok se dají koupit sušené, v džusech nebo omáčkách – odteď až do prosince je však možné ve vyšších polohách nasbírat brusinky úplně čerstvé! Brusinky jsou plné vitamínu C a E. Zároveň obsahují hořčík, který napomáhá při tvorbě kostí a pomáhá nám zbavit se křečí. Brusinek bychom si na podzim měli všímat i pro jejich velký obsah fytonutrientů – rostlinných látek, které pomáhají naše tělo chránit před bakteriemi a mají protizánětlivé účinky.
Tip: A co víc, brusinky jsou ideální nízkokalorická surovina: půl hrnku brusinek obsahuje jen 25 kalorií.
Dýně
Dýně už dávno nejsou jen symbolem Halloweenu! Zkuste třeba místo brambor jako přílohu připravit šťouchanou dýni a dáte jídlu úplně nový rozměr. Dýně jsou superzdroj vitamínu A a jsou výborné k posílení imunity, když se ochladí.
Tip: Při zpracování nevyhazujte semínka! Ta jsou totiž plná vlákniny a mononenasycených mastných kyselin, které jsou nenahraditelné pro naše srdce.
Jablka
Výborná svačina, když nestíháte, a přesto máte hlad. Díky vláknině vás zasytí a přírodní cukry dodají tak potřebnou energii do následujících mdlých dnů. Jablka jsou ideální jako přírodní sladidlo do zákusků a dalších dobrot.
Tip: Potřebujete další dobrý důvod, proč jíst jablka? Pomohu vám s vyváženějším stravováním! Vědci z newyorské Cornellovy univerzity totiž zjistili, že lidé, kteří před nákupem v supermarketu snědli jablko, koupili až o 28 % víc zeleniny než ti, kteří se jablkem před nákupem neposilnili.
Batáty
Věděli jste, že batáty lze díky jejich výživnosti započítat mezi 5 porcí ovoce, které by měl člověk denně sníst? O obyčejných bramborách však stejnou věc říct nemůžeme. I když stále nejsou častou surovinou v českých kuchyních, obsahují vlákninu, vitamíny C a B6 nebo například beta-karoten – antioxidantovou bombu, která chtání lidské buňky před poškozením a v těle se přetváří na vitamín A.
Tip: Nakrájejte je na plátky a nechte 7 minut podusit. Batáty budou nejen chutnější, ale tímto způsobem z nich dostanete maximum výživných látek.
Kapusta
Jeden z mála druhů listové zeleniny, který je odolný vůči chladu a některé odrůdy kapusty můžete sklízet i v mrazivém prosinci. Nekorunovaná královna zeleniny přetéká vitamíny A, C, E a K a je bohatá na bílkoviny. V kapustě najdeme i antioxidant lutein – ten podporuje zdraví očí a pokožky.
Tip: Kapustu je nejlepší zkonzumovat ihned po zakoupení. Časem totiž hořkne a ztrácí všechny pro tělo tak potřebné látky.
Pokud zařadíte výše uvedené potraviny do vašeho současného jídelníčku, nemusíte se bát, že by vás zima zaskočila! Budete posílení a připraveni čelist chladu, sněhu a čemukoliv, co přijde.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Výrobky z kozího mléka: Máme pro vás přehled jídel, do kterých je snadno zakomponujete
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Kozlíček polníček na zahradě: Již nyní se chystáme na časnou jarní sklizeň
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský