Den čaje
Národní den
Čaj se těší celosvětově velké oblibě. Svěží a voňavý nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského má pro lidské tělo blahodárné účinky. Jeho den najdeme v kalendáři 20. dubna.
Čaj je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších nápojů na světě. Vyrábí se z listů rostliny Camellia sinensis, která pochází z Číny, ale nyní se pěstuje v mnoha jiných částech světa. Historie tohoto nápoje čítá několik tisíc let. Postupem času se vyvinuly různé druhy tohoto nápoje. Čaj našel také své využití v kuchyni jako ingredience a stal se složkou mnoha receptů, především pak v asijské kuchyni. V té čínské se například využívá k tomu, aby dodal masu a zelenině jemnou kouřovou chuť. V některých zemích je čaj důležitou součástí společenských a kulturních tradic. Za zmínku stojí třeba Velká Británie.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít čaj v kuchyni
Čaj je výborný, ať už se užívá jako osvěžující nápoj, nebo ke zvýraznění chuti pokrmů. Tvoří všestranný a oblíbený základ kulinářských tradic po celém světě. S čajem se můžeme setkat třeba při přípravě čajových sušenek, což je moučník, který je u nás tradičně oblíbený. Milovníci vajec a asijské kuchyně mohou sáhnout po čajových neboli marinovaných vejcích, což je jedna z oblíbených asijských dobrot. Při přípravě tohoto receptu se vejce povaří v nálevu ze sójové omáčky, černého čaje a směsí koření.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čaje?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Marinovaná vejce na asijský způsob jsou netradiční chuťovkou vonící kořením. Příprava je snadná, stačí jen voda, čaj a koření