Den čokoládového soufflé
Národní den
Když se řekne čokoládové soufflé, každý z nás si při pomyšlení na tento nadýchaný moučník vybaví, jak z něj po rozkrojení lžičkou pomalu vytéká horká čokoládová “láva”. Připravte si třeba zrovna v den čokoládového soufflé, který připadá na 28. února, dezert podle jednoho z našich receptů.
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé” pochází z francouzského slova souffler, které se dá přeložit jako nadýchaný, nafouklý nebo lehký. Za tolik příznačnou lehkost suflé může pořádné množství vyšlehaného sněhu z bílků, které se do čokoládové směsi lehce vmíchá až těsně před pečením. Kromě něj do těsta patří také rozehřátá vysokoprocentní čokoláda, žloutky, cukr a hladká mouka. Soufflé pečeme v jednoporcových mističkách, které musejí být důkladně vymazané tukem a vysypané moukou (nebo třeba kokosem). Důležité je správně odhadnout délku doby pečení, soufflé by správně mělo být uvnitř částečně tekuté. Po upečení je jen na vás, jestli soufflé z formiček vyklopíte, nebo ho budete servírovat jen lehce pocukrované, nebo polité lahodnou čokoládovou ganache, připravenou podle tohoto receptu:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další varianty soufflé
Soufflé ale nemusí být jen sladké. Také jeho slané varianty jsou velmi oblíbené. Pokud nepatříte mezi milovníky čokolády, zkuste si doma připravit nadýchané kopřivové soufflé, dozlatova vypečené sýrové suflé, nebo třeba ricottové soufflé s parmezánem a bylinkami. Tak co, na které z nich máte chuť? S našimi recepty na jejich přípravě není nic složitého.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čokoládového soufflé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 10 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 13 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 15 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře