Den s colou
Národní den
Dne 8. května slavíme Den coly. Patříte k milovníkům tohoto nealkoholického nápoje, který se pije již 130 let? Originální receptura Coca-Coly je tajná, ale společně se podíváme této limonádě alespoň pod víčko.
Kdo by neznal hnědou bublinkovou limonádu, která dobyla svět. Nejen svět, dostala se dokonce do vesmíru s americkými kosmonauty. Coca-cola [kokakola], česky zkráceně jako cola [kola] obsahuje kofein, který povzbuzuje organismus a svou typicky hnědou barvu má díky karamelu. V původní receptuře, kterou vynalezl americký lékárník John Pemberton byla použita koka obsahující kokain a víno. K dostání byla tato alkoholická limonáda pouze na předpis v lékárně a sloužila jako nápoj tlumící bolest, únavu a žaludeční potíže. Základní receptura Coca-Coly byla objevena v roce 1886, nicméně jednalo se o sirup proti únavě, který se míchal se sodou. Postupně se měnily receptury, aby cola byla ještě lahodnější a v roce 1894 již byla k dostání jako limonáda v lahvích. Konkurence se několikrát pokoušela tento nápoj napodobit, ale nikdy se nikomu nepodařilo vytvořit přesnou kopii Coca-Coly, jejíž receptura je po celou dobu tajemstvím.
Mohlo by vás zajímat
Využití Coca-Coly v kuchyni i v domácnosti
Věděli jste, že colu můžeme využít nejen k osvěžení? Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte z ní upéct bábovku s čokoládou, nebo připravit marinádu na kuřecí křidélka. A pokud se vám během pečení připálí pekáček, i s tím si Coca-Cola snadno poradí. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou, která je používaná v běžných čistících prostředcích. Stačí nalít na připálený povrch a nechat chvíli působit. Cola odstraní dokonce vodní kámen. Pomůže však i lidskému organismu, a to v případě žaludečních potíží a nevolností. Stačí pár lžiček vychlazené coly a je po problému.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den s colou?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená