Den vaječného koňaku
Národní den
Vaječný koňak slaví svůj den 24. prosince. Každý z nás ho určitě ochutnal alespoň jednou v životě. Hustý sladký alkoholický nápoj má nádherně žlutou barvu a úžasně voní vanilkou. Ale nehodí se jen k pití - je důležitou surovinou i při pečení, při výrobě likérových špiček bychom se bez něj neobešli.
Většinou je připravený z kondenzovaného mléka, smetany, žloutků a alkoholu (nejčastěji rum, brandy nebo vodka), je oslazený cukrem a provoněný vanilkou. V západní Evropě vaječný koňak s oblibou připravovali už ve středověku, a dodnes ho pijeme při různých oslavách. Obvykle se podává vychlazený, ale může být součástí horkých nápojů a koktejlů (alžírská káva, bombardino), přidává se do moučníků (koňakové špičky, bábovka ad.). Možná nejvíce je ale spojen s vánočním obdobím, pro které si většina lidí připravuje tento likér podle vlastní, rodinné receptury.
Jak připravit vaječný koňak
Také u nás najdete na vaječný koňak velké množství receptů, některé jsou dokonce vhodné i pro děti, kterých se Vánoce dotýkají nejvíce, a vyrobeny bez obsahu alkoholu. Stačí si jen vybrat a už můžete začít připravovat tuto sladkou dobrotu! Ať už zvolíte variantu s alkoholem nebo bez něj, jednou ze základních surovin pro výrobu vaječného koňaku je kondenzované mléko. Podle tohoto návodu si jej vyrobíte snadno doma, a vyjde ještě levněji, než to koupené v obchodě.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vaječného koňaku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě