Světový den knedlíků
Světový den
Světový den knedlíků připadá každoročně na 26. září. Je to jedinečná příležitost oslavit tento pokrm, který může mít velké množství podob a chutí. Liší se také v různých světových kuchyních. Jde o klasiku české kuchyně. Základním druhem jsou nadýchané kynuté, často se pak také připravují knedlíky plněné sezónním ovocem.
Světový den knedlíků je nejlépe oslavit nějakým tím knedlíkem. A je to také jedinečná příležitost, vyzkoušet něco nového. Vždyť existují desítky různých receptů, jak knedlík připravit.
Knedlíky
Knedlíky jsou naprostá klasika české kuchyně. Základním druhem jsou nadýchané kynuté, nejčastěji připravené jako bochánky plněné sezónním ovocem. Další variantou je klasika z hrubé mouky, která… Podívejte se na všechny knedlíky.
Původ knedlíků
A jaká je historie knedlíků? Ve starověku a také ve středověku se za knedlík považovaly kuličky z nasekaného masa, které se smažily na sádle. Až v 17. století se jako základ pro přípravu knedlíků začala používat mouka. Tehdy se však ještě nejednalo o pokrm, který známe dnes. Knedlíky se totiž pekly a jednalo se spíš o pečivo. Ještě na počátku 19. století nebyly knedlíky považovány za přílohu, ale za hlavní jídlo. Jak šel čas, vznikaly různé varianty knedlíků, ať už se jednalo o rozličné tvary či použití náplně.
A jaké všechny druhy knedlíků známe? Představme si alespoň ty nejzákladnější. Jako běžná příloha k masu se používají houskové knedlíky. Často se setkáme také s plněnými knedlíky – mohou být houbové, špekové či ovocné. Základem těchto knedlíků je mouka. Pokud vezmeme jako základ brambory, získáme knedlíky bramborové, které mají zase mnoho podob. Můžeme je připravit jako šulánky, jihočeské drbánky či chlupaté knedlíky. Knedlíky se dají připravit také bez mouky – například maďarský knedlík z veky, strouhankový knedlík čí játrový knedlíček, který se přidává do polévek.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den knedlíků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 14 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 16 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 19 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších ovocných knedlíků: Dáte si bramborové se švestkami nebo péřové s meruňkami?
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí