Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oštiepok [oštěpek]

yanull yanull
Oštiepok

Oštiepok je tradiční slovenský valašský výrobek z ovčího sýru. Vyrábí se ze sladkého sýru, který se vtlačí do ručně vyřezávané dřevěné formy. V ní se nechá odstát, po vyndání z formy se ponoří do solného roztoku. Tam zůstane tak dlouho, dokud sůl nepronikne až do vnitřku sýru, cca 15 až 20 hodin a tím se stává trvanlivým. Po oschnutí mírně okorá a získá nažloutlou barvu.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tzatziky

Tzatziky, předkrm pocházející z Řecka, který si získal oblibu i u nás. V Řecku a Turecku se… Číst dál

Uherský salám

Uherský salám je snad nejznámější maďarský fermentovaný salám se stoletou tradicí výroby. Dříve se… Číst dál

Uhlířina

Uhlířina nebo také havířina, je staročeský pokrm, který si připravovali uhlíři, pálící v lesích… Číst dál

Ucha

Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo… Číst dál

Úlky

Úlky, neboli vosí hnízda patří k tradičnímu nepečenému cukroví a Vánoce si bez nich neumíme… Číst dál

Umami

Umami, v překladu lahodný, tzv. 5. chuť objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda v řase… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Fermentace

Fermentace (kvašení) je přeměna organických látek (nejčastěji sacharidů) způsobená enzymatickou… Číst dál

Fermentace

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více