Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palmový olej

Merylas Merylas

Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv. palmojádrový. Palmový olej se stal v posledních letech celosvětově nejpoužívanějším olejem. Obsahují ho různé sušenky, zmrzliny, polevy a margaríny. Palmový olej snáší vyšší teploty, nepřepaluje se, a proto se často používá k fritování. Obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, obzvlášť olej palmojádrový.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tzatziky

Tzatziky, předkrm pocházející z Řecka, který si získal oblibu i u nás. V Řecku a Turecku se… Číst dál

Uherský salám

Uherský salám je snad nejznámější maďarský fermentovaný salám se stoletou tradicí výroby. Dříve se… Číst dál

Uhlířina

Uhlířina nebo také havířina, je staročeský pokrm, který si připravovali uhlíři, pálící v lesích… Číst dál

Ucha

Ucha je tradiční rybí polévka pocházející z Ruska. Připravuje se z mnoha druhů lososovitých nebo… Číst dál

Úlky

Úlky, neboli vosí hnízda patří k tradičnímu nepečenému cukroví a Vánoce si bez nich neumíme… Číst dál

Umami

Umami, v překladu lahodný, tzv. 5. chuť objevil v roce 1908 japonský profesor Kikunae Ikeda v řase… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Fermentace

Fermentace (kvašení) je přeměna organických látek (nejčastěji sacharidů) způsobená enzymatickou… Číst dál

Fermentace

Marie

Nejnovější recepty Více