Švestky: Bramborové knedlíky s mákem, máslem a cukrem jsou jen začátkem
Švestky jsou skvělou volbou zejména ve sladké kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, draslík a další důležité živiny. Jsou také nízkokalorická a zdravá volba pro ty, kteří dbají na výživu. Švestky dozrávají obvykle na konci léta a začátkem podzimu. Optimální doba na sklizně je, když jsou plody měkké a mají bohatou barvu. Švestky mohou dozrávat na stromech nebo uskladněny doma.
Využití švestek v kuchyni
Švestky lze konzumovat čerstvé, sušené nebo zpracované do různých pokrmů. Jsou skvělou přísadou do ovocných salátů, knedlíků, dezertů a švestkových koláčů. Švestky jsou také ideální pro přípravu švestkových omáček, marmelád a k zavařování. Kromě toho jsou používány k výrobě tradičních alkoholických nápojů, jako je švestkovice.
Nejoblíbenější švestkové recepty
Ideální volbou pro zpracování švestek jsou především nejrůznější sladké pochoutky. Mezi jednoznačně nejoblíbenější patří švestkové knedlíky sypané cukrem a mákem, zalité máslem. Dále pak především švestkový koláč s mákem, s křupavou drobenkou nebo v kynuté formě. Nesmíme zapomenout také na povidla, která mají multifunkční využití, nebo opilé švestky v rumu. Ve slané kuchyni najdeme především švestkovou omáčku k masu nebo sýru, nebo švestky ve slanině jako předkrm.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší utopence? Kouzlo spočívá v dokonale ochuceném láku, oloupaných špekáčcích a dostatečně dlouhém odležení
Jak perfektně ohřát pečené kuře, aby maso zůstalo šťavnaté a kůže křupavá: Pomůže alobal i papírová utěrka
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?