Těstoviny se dají připravit na tolik různých způsobů. Který z nich si vyberete vy?
Těstoviny jsou perfektní surovinou, neboť se hodí téměř ke všemu. Milují je především děti, ale s velkou chutí si je dá každý dospělý. Jsou spojovány především s italskou kuchyní, která je velmi lehká a chutná, ale perfektně doplní i například klasické české omáčky.
Jaké jsou nejznámější druhy těstovin?
Těstoviny jsou oblíbené, protože jsou dobře stravitelné, nenáročné na přípravu, mají široké využití a dlouhou trvanlivost. Mezi nejznámější druhy patří:
- dlouhé těstoviny (špagety, linguine, tagliatelle, fettuccine, lasagne, ...),
- krátké těstoviny (kolínka, tarhoňa, mušličky, fusilli, penne, farfalle, špecle atd.),
- plněné těstoviny (ravioli, tortellini, cannelloni),
- polévkové těstoviny (nudle, těstovinová rýže, ...).
Nejoblíbenější recepty
Největší výhodou je, že jsou těstoviny velmi variabilní a dají se připravit v podstatě s čímkoliv. Co se týče masa, nejoblíbenější jsou s kuřecím či mletým masem, lososem nebo tuňákem. Pochutnáte si také na těstovinách se špenátem, cuketou, ricottou nebo pestem (bazalkovým i rajčatovým). Těstoviny můžete tedy jen tak s něčím smíchat, udělat k nim omáčku, nebo si připravte zapečené těstoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Těstoviny italského původu, ve tvaru spirálky. Název je odvozen od slova fuso - vřeteno. Vhodná příloha zejméa k omáčkám, protože se v nich dobře zadržuje. Nemusí být podávány pouze k omáčkám, oblíbené jsou např. s dobrým rajčatovým pestem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bucatiny jsou těstoviny z tvrdé pšenice, vyrobené z mouky a vody. Jsou dlouhé asi 25-30 cm, uvnitř duté o průměru 3 cm. Jejich název vznikl od slova "buco", což znamená díra. V italské kuchyni se bucatiny podávají s omáčkami, zeleninou, pancetou, sýrem, ale i s ančovičkami nebo sardinkami. Jejich použití je velmi variabilní.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pamatujete na roksová lízátka? Kulatá dobrota stála 40 haléřů, vyrábí se dodnes a prodává za 4 koruny
Jak připravit malinovou domácí šťávu zastudena: Takhle to dělávaly naše babičky
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami