Vánoce patří k nejkouzelnějším dnům v roce. Jak vypadají ty tradiční české?
Taky už vám v hlavě běží odpočet Vánoc? Jako každý rok to zase uteklo jako voda. A i když bychom při předvánočním shonu u nakupování dárků a pečení cukroví někdy raději strávili Vánoce u moře, není nad to si užít české staré vánoční zvyky, tradice a prostě to celé kouzlo.
Jak vypadají tradiční české Vánoce?
Vánoce se slaví už někdy od 2. století. Tradiční české Vánoce zahrnují především:
- Adventní čas je 4 týdny před Vánocemi, kdy se každou neděli zapaluje svíčka.
- Cukroví se peče už několik týdnů dopředu, aby bylo vše krásně uleželé.
- Jmelím si lidé zdobí své domovy v období adventu, protože nese štěstí.
- Betlémy se začínají stavět asi dva týdny před Vánocemi.
- Vánoční stromeček, který se zdobí ráno na Štědrý den.
- Štědrovečerní večeří je rybí polévky, smažená ryba a bramborový salát.
- Zlaté prasátko lidé uvidí, pokud až do štědrovečerní večeře nejí maso.
- Dárky "od Ježíška" dostávají lidé ve Štědrý večer.
Nejoblíbenější vánoční tradice
Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří zejména krájení jablka, pouštění svíček ve skořápkách od ořechů, zapalování františka, lití horkého olova či házení botou za sebe (platí pro dívky). O půlnoci pak chodí křesťané do kostela na půlnoční mši. Ačkoliv se to může zdát někomu divné, třeba na Islandu mají zajímavou vánoční tradici, kdy o Vánocích číhá venku lidožravá kočka a podle pověry sežere každého, kdo nemá nové oblečení.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak upéct voňavý a nadýchaný medový dort? Je to snadné!
Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?