Vepřové maso: Jak ho dělíme, použití jednotlivých částí a oblíbené recepty
Vepřové maso patří s hovězím masem mezi nejpoužívanější masa v České Republice. Vepřové maso vyniká svojí světle růžovou barvou, jeho svalovina je prorostlá tukem - proto vyniká i chutí, jelikož tuk je nositelem chutí. Naopak díky vyššímu množství tuku obsahuje nižší množství bílkovin a je hůře stravitelné.
Rozdělení vepřového masa
V řeznictví máte na výběr spoustu částí z vepřového masa. Znáte všechny názvy a víte, z jaké časti těla pocházejí? Pokud si nejste jistí, máme pro vás jednoduché osvěžení.
- Vepřová plec: Pochází z ramenních svalů a nejvíce se hodí na pečení a dušení.
- Vepřová krkovice: Už název napovídá, že se bude jednat o svaly, které se nacházejí na horní části těla zad od hlavy až po hřbetní část. Tato část je nejvíce používaná, je značně prorostlá tukem a proto je taky tak šťavnatá.
- Vepřová pečeně: Nachází se na hřbetní části prasete. Obsahuje méně tuku a skvěle se hodí na minutkovou přípravu.
- Vepřová kýta: Svalstvo ze zadní končetiny, které neobsahuje téměř žádný tuk. Používá se na výrobu šunek, na řízky nebo jako plátky.
- Vepřová panenka: Nejlibovější část, nachází se v bederní části, kde navazuje na vepřovou pečeni.
Mezinárodní den pečeného selete
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 1 hodinou
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Místo ležáků frčí ejly. Proč jsou svrchně kvašená piva v poslední době tak oblíbená?
Plněné bramborové knedlíky 3 x jinak: Uzené s cibulkou je klasika, náplň z bylinek má svěží chuť a ta houbová překvapí jemností
Pečivo levnější nebude. Podívejte se, jak za uplynulý půlrok vzrostly ceny