Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Během chladného období roku nám přijde k chuti talíř vydatné polévky, nebo omáčka s knedlíkem či jinou přílohou. Polévky a omáčky se dají zahustit různými způsoby, připomeneme si ty nejlepší z nich.
Hustá polévka nás příjemně zasytí a zahušťování zdaleka neznamená jen jíšku nebo záklechtku. K různým polévkám se hodí různé způsoby zahuštění. Vybereme si takové možnosti, které příliš nezmění výslednou chuť konkrétní polévky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zahustit polévku nebo omáčku
Zahušťovat se dá různě. I samotné delší vaření má vliv na postupné houstnutí polévky. Oblíbená a tradiční je jíška, ale můžeme zahušťovat i bez mouky. Nejraději zahušťujeme:
- jíškou: Jíšku připravíme z hladké mouky, na 1 dkg tuku použijeme 3 dkg mouky. Na rozehřátý tuk přisypeme mouku a osmažíme ji. Přidáme sůl (několik zrnek), aby se netvořily hrudky. Jíšku nejprve zalijeme chladným vývarem nebo vodou, až poté přidáme horkou tekutinu.
- záklechtkou: Na 1 litr polévky rozmícháme 1 lžíci hladké mouky ve studené vodě a přidáme do polévky, nejlépe přes malé sítko, abychom předešli vytvoření hrudek. Povaříme ještě asi 20 minut.
- suchou jíškou: Mouku před přidáním do polévky opražíme nasucho na pánvi.
- chlebem: Starší chléb (nejlépe žitný) nakrájíme na malé kostky a vložíme je do omáčky, povaříme až do rozvaření. Chléb se výborně hodí k zahušťování guláše.
- strouhaným bramborem: Používá se především k zahušťování zeleninových polévek (např. čočkové polévky).
- strouhanou nebo rozmixovanou zeleninou: Uplatní se hlavně u zeleninových nebo luštěninových polévek.
- osmahnutou cibulkou: Do polévky ji propasírujeme přes sítko nebo ji rozmixujeme.
- hustým rajským protlakem: Hodí se do rajské polévky nebo třeba do guláše.
- jemnými ovesnými vločkami: Do polévky přidáme hrstku vloček a pozvolna je v ní uvaříme.
- červenou čočkou: Hodí se především do zeleninových polévek, velmi rychle se rozvaří.
- hraškou: Její hlavní složkou je hrách, dále směs obilovin, kukuřice, rýže a jáhel. Kromě použití hrašky k zahušťování ji lze použít i k obalování masa nebo sýrů.
- pohankovou nebo špaldovou moukou, případně dalšími obilovinami (např. kroupy, pohanka) nebo luštěninami: Zvýší výživnou hodnotu jídla.
- solamylem: Tento způsob je vhodný např. pro studené omáčky. Na 1 litr tekutiny potřebujeme 3 dkg solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Přidáme ho do vařící polévky, promícháme a hned odstavíme.
Máme i další možností zahušťování, třeba oblíbenou vaječnou jíšku nebo krupici. Podle následujícího receptu s názorným videem připravíme pokrm s názvem "Falešný španělský ptáček", při jeho vaření se nám bude hodit klasická jíška.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře