Mezinárodní den spaghetti carbonara
Špagety carbonara jsou nejspíše nejznámější těstoviny na světě a Italové jsou na něj jaksepatří hrdí. I proto mají svůj svátek. Jde o jídlo… Více o významném dni
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Špagety carbonara jsou tradičním italským pokrmem, který se vaří ze špaget nebo i z jiných těstovin, slaniny, vajec a sýra. Jde o lehlé, jednoduché jídlo, které se rychle rozšířilo do kuchyní celého světa.
Kalendář Celý kalendář
Špagety carbonara jsou nejspíše nejznámější těstoviny na světě a Italové jsou na něj jaksepatří hrdí. I proto mají svůj svátek. Jde o jídlo… Více o významném dni
1
Spaghetti carbonara jsou klasický pokrm původem z Itálie a jeho název v překladu znamená "po uhlířsku". O jeho původu jsou ale pochybnosti - recept si přivlastňují i USA a to od druhé světové války, kdy se k přípravě používala slanina, kterou dostávali američtí vojáci na příděl.
2
Pravé spaghetti carbonara obsahují těstoviny, vepřovou slaninu, vaječné žloutky a italský sýr. Pokrm je v mnoha případech obměňován podle toho, jaká je dostupnost a cena potřebných surovin. Do carbonara se tak míchá smetana, uzené maso, zelenina, bešamel a koření.
3
Těstoviny by měly být z kvalitní semolinové mouky. Jen tak se nám podaří uvařit je "al dente - na skus". Někdy mohou být nahrazeny těstovinami bucatini, což jsou duté trubičky typu makarónů, dlouhé jako špagety. Mohou být nahrazeny i jinými semolinovými těstovinami.
4
Nejtradičnější slaninou pro přípravu špaget carbonara je guanciale - solený sušený vepřový lalok. Můžeme ho nahradit pancettou, která se vyrábí z vepřového bůčku, ale i anglickou slaninou. Podmínkou je maso, prorostlé tukem, aby na něm bylo možné pokrm připravit.
5
Používáme sýr pecorino, který se vyrábí z ovčího mléka nebo italský parmezán (Parmigiano Reggiano), vyráběný z kravského mléka za specifických podmínek. Při méně přísných podmínkách se vyrábí sýr Grana Padano, který je také vhodný pro přípravu špaget carbonara.
6
Dáme vařit osolenou vodu s olejem na špagety. Na pánvičce osmahneme kostičky slaniny a nasekaný česnek. V misce našleháme trochu vody ze špaget se žloutky a částí strouhaného sýra, směs spolu se slaninou a horkými špagetami smícháme - žloutky by se neměly srazit. Na talíři sypeme sýrem a pepřem.
7
Počeštělá verze spagetti carbonara se nazývá špagety po uhlířsku. Jde o pokrm, připravovaný ze špaget, uzeného masa, salámu nebo šunky, celých vajec, sýra Eidam a smetany, pomocí níž se má dosáhnout krémovité konzistence těstovin. Nic se ale nemůže podobat pokrmu z autentických surovin.
8
Ideální porce suchých špaget je 80 g na osobu. Pokud máme velký hlad, počítáme 100 g na osobu. Samozřejmě jde jen o odhad - pro někoho je to porce obrovská, jiný by se vůbec nezasytil. Abychom příště odhadli, kolik je jedna porce, můžeme si připravit měřící kroužky. Ty vyrobíme z papíru nebo stočeného proužku fólie podle své potřeby.
9
Zbylé těstoviny ohřejeme jednoduše v mikrovlnné troubě v nádobě, ve které jsme je skladovali - plastové, skleněné nebo porcelánové. Také je můžeme ohřát na pánvi, kde je prohazujeme tak dlouho, dokud nemají potřebnou teplotu. Nepředpokládáme, že se budou skladovat uvařené špagety a omáčka odděleně.
10
Zbylé špagety je nejlepší vložit do vhodné nádoby z plastu, nerezu, skla nebo porcelánu. Po vychladnutí těstovin nádobu uzavřeme a uschováme v lednici. Tam vydrží do dalšího dne, kdy je můžeme ohřát přímo v nádobě. Mrazení těstovin se příliš nedoporučuje - pokud nemáme jinou možnost, můžeme je zavakuovat a po rozmrazení ohřát jako sous-vide.
Pokud vás zajímá, jak se připravují pravé spaghetti carbonara, podívejte se na náš videorecept:
Přidáno před 13 hodinami
Přidáno před 15 hodinami
Přidáno před 17 hodinami
Přidáno před 18 hodinami
Přidáno před 18 hodinami
Přidáno před 21 hodinami
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
Které potraviny nedávat do mikrovlnky? Nebezpečí hrozí nejen u ohřívaných hub, ohrozit zdraví může i špenát nebo celer
Komentáře