4 časté chyby při výrobě domácího jogurtu: Na co si dát pozor
Jogurt je oblíbeným mléčným výrobkem, který si můžeme doma vyrobit sami. Může se ale stát, že se nám nepovede, je řídký a šlemovitý. Jak tomu předcházet? To poradíme v našem článku a přidáme i několik dalších tipů.
Při výrobě jogurtu je nutné dodržet několik pravidel, aby se povedl krásně hustý a krémový. Jogurt můžeme i ochutit, a to buď přidáním marmelády na dno skleničky nebo ji můžeme do vznikajícího jogurtu rovnou zamíchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při výrobě jogurtu
Jogurt je snad jediným mléčným výrobkem, který se nám povede udělat i z UHT pasterovaného mléka.
- První a nejčastější chybou při výrobě domácího jogurtu je nedostatečné ohřátí mléka. Mléko se bezpodmínečně musí zahřát na minimálně 92 °C. Musí totiž dojít k denaturaci bílkovin, jinak nám jogurt neztuhne a bude šlemovitý.
- Pozor na připálení mléka. Je lepší používat kvalitní hrnec a mléko ohřívat pomaleji. Občas je dobré ho promíchat.
- Mléko je nutné zchladit na 45 °C a teprve potom přidat jogurt nebo jogurtovou kulturu. Dřívějším přidáním zabijete jogurtové kultury a jogurt nevznikne.
- Další chybu můžete udělat, pokud neudržíte jogurt v teple alespoň 6–8 hodin. K tomu pomůže jogurtovač nebo zabalení nádoby se vznikajícím jogurtem do peřin, v létě můžete jogurt dát do rozpáleného auta.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře